Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом витребувано на користь держави із незаконного володіння земельну ділянку

21 червня 2019, 15:07

    Центральний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення господарського суду Запорізької області яким було задоволено позов керівника Запорізької місцевої прокуратури №2 Запорізької області яким витребувано з незаконного володіння фермерського господарства на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 49,5 га. (справа № 908/1605/18)

    Судами першої та апеляційної інстанції встановлено, що у 1992 році зареєстровано селянське (фермерське) господарство, яке належало фізичній особі-1.

    На підставі Державного акта на право довічного успадковуваного володіння землею від 07.12.1992 року фізичній особі-1 надано у постійне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності площею 50 га, для створення і ведення фермерського господарства.

    Відповідно актового запису про смерть 05.03.2014 фізична особа-1 померла.

    Отже, спірна земельна ділянка починаючи з 05.03.14 не могла використовуватись та утримуватись фермерського господарства, бо підстави для цього відпали внаслідок смерті особи, якій було надано у користування цю земельну ділянку.

    Але незважаючи на це, вказане фермерське господарство безпідставно, продовжує утримувати та використовувати вказану земельну ділянку, у т.ч. для вирощування сільгоспкультур, що підтверджується податковими деклараціями, поданими фермерським господарством до уповноважених державних органів, а також інформацією, наданою органом місцевого самоврядування.

    Між тим, документального підтвердження користування спірною земельною ділянкою відповідно до вимог діючого законодавства України у відповідача немає.

    Суди дійшли до висновку, що подальше використання господарством земельної ділянки державної власності без оформлення відповідних речових прав на неї є неправомірним і наявні правові підстави для витребування із незаконного володіння відповідача оспорюваної  земельної ділянки.

    З постановою Центрального апеляційного господарського суду можна ознайомитись за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/82292463

 

За повідомленням прес-служби суду