Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила звернення до ВККС України щодо невідкладного оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах

20 червня 2019, 19:01

Вища рада правосуддя 20 червня 2019 року розглянула питання про розгляд робочою групою Вищої ради правосуддя пропозицій Державної судової адміністрації України щодо визначення кількості вакантних посад суддів у конкретних місцевих судах, на зайняття яких буде оголошений конкурс.

Доповідач – керівник робочої групи Вищої ради правосуддя для опрацювання питань щодо кількості суддів у судах, член ВРП Лариса Іванова поінформувала, що робоча група для опрацювання питань щодо кількості суддів у судах, утворена рішенням Вищої ради правосуддя від 16 травня 2019 року № 1337/0/15-19, розглянула пропозиції Державної судової адміністрації України та вважає за можливе погодити заповнення 630 вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах як тимчасовий захід з огляду на таке.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 27 липня 2017 року № 2274/0/15-17 погоджено визначення кількості суддів в місцевих та апеляційних судах України.

Указами Президента України від 29 грудня 2017 року в межах судової реформи проведено оптимізацію судів шляхом ліквідації, утворення та реорганізації місцевих судів.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 18 квітня 2019 року погоджена на 2019 рік тимчасова кількість суддів у новостворених окружних судах, проте дотепер новостворені окружні суди не розпочали свою діяльність.

Водночас судова система країни за останні два роки набула цілий комплекс кадрових проблем: понад дві тисячі суддів були звільнені з посад, більше 14 судів не здійснюють правосуддя у зв’язку з відсутністю суддів або повноважень у суддів, у 154 судах кількість суддів, що здійснюють правосуддя, становить менше 60 відсотків від штатної чисельності.

За інформацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, на сьогодні участь у конкурсі на зайняття посад суддів готові взяти 722 кандидати.

За таких обставин оголошення та проведення найближчим часом конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах з урахуванням тимчасової кількості суддів, визначеної на 2019 рік для новостворених окружних судів, певною мірою може вирішити проблему дефіциту суддівських кадрів.

Крім того, Державною судовою адміністрацією України спільно з Радою суддів України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» проводяться дослідження щодо визначення нових нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій з урахуванням змін, внесених до процесуального законодавства.

За повідомленням Програми USAID «Нове правосуддя», результати зазначених досліджень планується отримати не раніше вересня 2019 року.

Робоча група ВРП вважає за доцільне вже зараз опрацювати статистичні дані судів щодо фактичного навантаження за 2017–2019 роки з метою визначення необхідної кількості суддів у конкретних судах.

Зазначене дасть можливість визначити оптимальну кількість суддів у судах на наступні роки та забезпечити матеріально-фінансову складову їх діяльності під час опрацювання законопроектів про Державний бюджет України в частині фінансування судової влади.

Вища рада правосуддя вирішила взяти до уваги інформацію робочої групи Вищої ради правосуддя для опрацювання питань щодо кількості суддів у судах, звернутись до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо невідкладного оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах.

 

Прес-центр судової влади України