Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося 32-ге пленарне засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ)

19 червня 2019, 17:37

13–14 червня 2019 року у Страсбурзі, Франція, відбулося 32-ге пленарне засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ), участь у якому взяла заступник начальника відділу міжнародного співробітництва секретаріату Комісії, національний кореспондент CEPEJ від України Юлія Ткаченко.

Почесним гостем заходу стала делегація представників Європейського суду з прав людини на чолі з президентом Ліносом-Александром Сіціліаносом. Учасниками обговорено можливі напрями співпраці між ЄСПЛ та CEPEJ для підвищення показників ефективності та якості правосуддя в державах-членах РЄ.

Крім того, під час засідання прийнято низку важливих документів у сфері правосуддя, а саме: Інструментарій для імплементації принципів електронного правосуддяЄвропейський довідник з розробки законодавства у сфері медіації та Керівництво з розробки та моніторингу програм підготовки медіаторів. Зазначені документи призначено для працівників судів і міністерств юстиції держав-членів РЄ та спрямовано на вдосконалення та розвиток функціонування судових систем у цих країнах.

На засіданні представлено Звіт про діяльність CEPEJ за 2018 рік та поінформовано про поточну роботу організації. Окрему увагу приділено презентації останніх змін у сфері правосуддя, які відбулися в державах-членах РЄ. 

Також учасники засідання обговорили можливе посилення співпраці з Європейським Союзом та Організацією економічного співробітництва та розвитку стосовно процедур оцінки систем правосуддя в державах-членах РЄ  й застосування Європейської хартії етики щодо використання штучного інтелекту в судових системах.

Принагідно зазначаємо, що наразі членом CEPEJ від України є Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков.

Довідково:

Європейську комісію з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) засновано 18 вересня 2002 року відповідно до Резолюції (2002) 12 Комітету Міністрів Ради Європи. До складу CEPEJ входять 47 держав-членів Ради Європи. Метою роботи CEPEJ є підвищення ефективності роботи органів у сфері правосуддя в контексті впровадження стандартів та рекомендацій РЄ.

Вона є ініціатором багатьох досліджень у зазначеній галузі, зокрема порівняльного характеру, готує проекти рекомендацій, спрямовані сприяти застосуванню різноманітних документів РЄ з метою поєднання двох ключових принципів правосуддя: справедливості та ефективності.

Джерело