Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Літня школа права»: у Сумському апеляційному суді стартував освітній проект

18 червня 2019, 17:48

 «Якщо ви володієте знанням, дайте іншим запалити від нього свої світильники», - саме так колись говорив історик та письменник Томас Фуллер і саме за цією порадою англійського діяча сьогодні Сумський апеляційний суд втілює у життя свій перший просвітницький проект для студентів юридичних спеціальностей – «Літня школа права».

Амбітні, креативні, наполегливі та цілеспрямовані. Саме така молодь сьогодні завітала на перше заняття до апеляційного суду. Більше 20 студентів-правників, незважаючи на спекотний для них сесійний період, виявили бажання побачити роботу судів зсередини, познайомитися із «життєвим шляхом» судового провадження, приміряти на себе роль судді, адвоката, прокурора та почути про судову практику розгляду справ з вуст професійних суддів.

- Кожен із вас, обираючи правничу стежку, напевне усвідомлював наскільки серйозний і складний шлях він для себе обрав, - вітаючи студентів, зазначила голова апеляційного суду Наталія Литовченко. – Бути адвокатом, прокурором, а згодом можливо і суддею, - означає досконало знати не лише українське законодавство, а й міжнародне право, яке сьогодні активно впроваджуються в Україні. Звісно, першочергові теоретичні знання та навики ви отримаєте у ваших вишах. Ми ж, в свою чергу, хочемо продемонструвати вам як це відбувається на практиці. А тому, обираючи лекторів, запрошували професіоналів своєї справи з багаторічним досвідом суддівства та правничої діяльності, які на прикладі реальних судових справ розкажуть про дію тих чи інших законів та норм права.  

На майбутніх правників очікує два тижні напруженої роботи. В рамках роботи «Літньої школи права» відбуваються цікаві лекції та унікальні тренінги. Проте, як зазначив під час вітальної зустрічі зі студентами заступник голови суду Валерій Матус, не єдиними лекціями студенти житимуть протягом цього часу. Для слухачів школи лектори підібрали практичні завдання, воркшопи. А тому майбутні правники власноруч переконаються у нелегкій роботі представників Феміди, матимуть можливість самотужки написати судові рішення, даючи оцінку ряду доказів та фактів, на яких наголошуватимуть учасники проваджень. 

Під час першого заняття в літній школі студенти ознайомилися «життєвим шляхом» судового провадження в суді апеляційної інстанції. Зокрема, під керівництвом начальника відділу забезпечення діяльності судової палати з розгляду кримінальних справ Тетяни Шияновської мали можливість в тестовому режимі власноруч зареєструвати матеріали справи та, навіть, здійснити її автоматизований розподіл справи між суддями кримінальної палати Сумського апеляційного суду. Завдяки секретарю судового засідання Наталії Резниченко, побачили яким чином відбувається фіксація судового засідання засобами аудіо- та відеозасобів відповідно до Кримінального процесуального кодексу. Крім того,  начальник відділу забезпечення діяльності судової палати з розгляду цивільних справ Оксана Павлиш розповіла про специфіку роботи цивільної канцелярії суду, особливості та технічні можливості виклику сторін до суду. Від старшого судового розпорядника Назара Тетянечка студенти дізналися про проведення онлайн-засідань засобами відеконференцзв’язку, систему допиту свідків і постраждалих, щодо яких судом вживаються заходу безпеки.

За повідомленням прес-служби суду