Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває судовий розгляд за фактом зловживань під час ремонту автомобільної дороги "Торунь-Лопушне"

12 червня 2019, 17:54

Станом на сьогоднішній день в Міжгірському районному суді перебувають на розгляді два кримінальні провадження щодо злочинних дій під час капітального ремонту берегоукріплення та власне дороги «Торунь-Лопушне».

Відповідно до матеріалів кримінальних проваджень посадовцям, які відповідали за належне виконання та контроль якості зазначених робіт, пред’явлено обвинувачення в привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем та  службовому підробленні. Внаслідок вчинення таких кримінальних правопорушень (за матеріалами досудового) розслідування шкода завдана громадам сіл Торунь та Лопушне  становить більш ніж 400 тисяч гривень.

Судовий розгляд справи за фактами злочинних дій на об’єкті «Капітальний ремонт берегоукріплення автомобільної дороги Торунь-Лопушне» (обвинувачення у привласненні майна на суму більше 80 тисяч гривень) відкладено до отримання висновку експертизи, призначеної за клопотанням захисника. За дорученням суду експерт повинен дати відповідь щодо відповідності фактичних обсягів та вартості робіт зазначеним у актах прийняття, і якщо так – то в чому полягає ця невідповідність.

Щодо зловживань під час проведення капітального ремонту автомобільної дороги Торунь-Лопуше (обвинувачення у привласненні майна на суму майже 347 тисяч гривень)   розпочато судовий розгляд та   встановлено порядок дослідження доказів у повному обсязі, зокрема допит свідків обвинувачення. Проте  неявки учасників затягують процес. З метою забезпечення кримінального провадження: судом вже вживались такі заходи як привід та штрафи за неявку в судове засідання. Останнє судове засідання відбулося 11 червня 2019 року.

Нагадаємо, що в разі доведення вини, посадовцям  може загрожувати позбавлення  волі  з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, адже санкції інкримінованих статей наступні:

частина третя статті 191 -  «привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, - привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб» - караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

частина четверта статті 191 -  «привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, - привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, якщо вони вчинені у великих розмірах», - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

частина перша статті 366«складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів  завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів», – караються штрафом до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням  волі на строк до трьох років

частина друга статті 366 - «складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів  завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів, якщо вони спричинили тяжкі наслідки», - караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Щодо наступних етапів судових розглядів будемо інформувати. З текстами всіх рішень,  які приймалися в даних кримінальних провадженнях, можна ознайомитися в ЄДРСР http://www.reyestr.court.gov.ua/  за наступними номерами справ: 302/666/18 та 302/17/19.

За повідомленням прес-служби суду