Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ізяславський суд зобов’язав міську раду відшкодувати шкоду за пошкоджене деревом авто

10 червня 2019, 14:19

Ізяславський районний суд задовольнив позов про відшкодування шкоди власника легкового автомобіля, який пошкодила гілка, що впала на нього з дерева, до Ізяславської міської ради.

5 серпня 2018 року позивач залишив своє авто в Ізяславі неподалік піцерії. Близько 18 години на легковик з дерева впала гілка, завдавши йому механічних пошкоджень. За даними висновку експертного автотоварознавчого дослідження, матеріальна шкода склала 13535 гривень 48 коп. Цю суму та ще 2 тисячі гривень, витрачених на експертизу, позивач просив суд стягнути з міської ради.  

Представник відповідача проти задоволення позову заперечила, зауваживши, що його вина в заподіянні шкоди відсутня, натомість сам позивач припаркував автомобіль у невстановленому місці, тож він, як власник майна, несе ризик його пошкодження. Хоча факт отримання пошкоджень саме через падіння гілки вважала недоведеним.

 У судовому засіданні обставини, описані у позові, підтвердили представники поліції та пожежно-рятувальної частини, яким довелося фіксувати факт падіння гілки та звільняти від неї автомобіль.

«Відповідно до ст.20 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» організацію благоустрою населених пунктів забезпечують місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до повноважень, установлених законом», - ідеться в рішенні суду.

Також там зазначено, що за Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, «відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є: на об'єктах благоустрою державної чи комунальної власності - балансоутримувачі цих об'єктів; на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях - установи, організації, підприємства; на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, - забудовники чи власники цих територій; на безхазяйних територіях, пустирях - місцеві органи самоврядування; на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі».

Суд прийшов до висновку, що Ізяславська міська рада відповідальна за стан зелених насаджень, які знаходяться на земельних ділянках комунальної власності та не передані в користування третіх осіб. Тож повинна відшкодувати позивачу шкоду, завдану гілкою, що впала на його автомобіль, а також 2 тисячі гривень, витрачених на експертизу й судовий збір.

За повідомленням прес-служби суду