Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КЦС ВС обрали суддю Великої Палати ВС і перерозподілили справи між усіма суддями для швидкого розгляду

29 травня 2019, 17:33

На зборах суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду 28 травня 2019 року представником до Великої Палати ВС обрано суддю Віктора Пророка. Також вирішили перерозподілити залишок справ, переданих з Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,  у яких не прийнято жодного процесуального рішення, рівномірно між усіма, включно з новопризначеними, суддями КЦС ВС. Це дасть змогу частково усунути значну різницю у навантаженні та дотриматись своєчасного розгляду і вирішення справ у розумні строки.

Першим питанням порядку денного зборів було обрання судді до ВП ВС. Третя судова палата КЦС ВС висунула на цю посаду суддю Віктора Пророка. Також суддя Ірина Дундар запропонувала делегувати до Великої Палати суддю Ірину Воробйову. Кандидати виступили з промовами, й учасники зборів мали можливість поставити їм запитання та отримати відповіді. Втім, за результатами таємного голосування жодна з кандидатур не набрала більшості голосів: із 47 зареєстрованих на зборах суддів за Віктора Пророка проголосували 22, за Ірину Воробйову – 20 за мінімально необхідних 24 голоси.

Після перерви, протягом якої в судових палатах судді визначалися щодо підтримки одного з кандидатів, провели повторне голосування. До бюлетеня включили тих самих кандидатів, інших суддів висунуто не було.

За підсумками повторного голосування Віктор Пророк набрав 24 голоси, Ірина Воробйова – 23 голоси. Переможець подякував колегам, які його підтримали, а також тим, що не підтримали. «Ви дали зрозуміти, що мені ще є над чим працювати, і я буду враховувати це надалі», – сказав він. Також Віктор Пророк попросив колег звертатися до нього за потреби та пообіцяв, що прислухатиметься до їхньої думки.

Крім того, відповідно до ст. 128 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», постанови Пленуму ВС від 24 травня 2019 року № 8 «Про здійснення правосуддя у Верховному Суді», з метою усунення значної різниці у навантаженні суддів, своєчасного розгляду і вирішення справ у розумні строки збори вирішили перерозподілити справи, передані до КЦС ВС з ВССУ та розгляд яких не розпочато новим судом, рівномірно між усіма, в тому числі новопризначеними, суддями. Строк для проведення перерозподілу встановлено з 3 до 14 червня 2019 року.

Перед голосуванням за це рішення голова КЦС ВС Борис Гулько поінформував, що загалом на розгляді суду перебуває понад 26 тис. справ. Кількість справ, які пропонується перерозподілити, становить близько 8900. Більшість із них – це спори, що виникають із договірних відносин – 3986, у тому числі спорів, що виникають із договорів позики, кредиту, банківського вкладу – 1975. Справ про відшкодування шкоди – 938, спорів, які виникають із земельних правовідносин – 760, із трудових правовідносин – 747, спорів щодо захисту права власності та інших речових прав – 632, що виникають із житлових правовідносин – 487, спорів у сфері спадкування – 400, із сімейних правовідносин – 394. Решта – інші категорії справ.

Доповідач звернув увагу, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій у більшості з цих справ ухвалені ще у 2014–2016 роках, касаційні провадження відкриті у 2016, 2017 роках. «Ми з вами у змозі в найкоротші строки розглянути ці справи», – сказав Борис Гулько. Також він додав, що затягування із розглядом зазначених справ може сприйматися як порушення права на доступ до правосуддя, гарантоване ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.  

За повідомленням прес-служби суду