Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники МВФ відзначили прогрес у вирішенні питань щодо започаткування роботи Вищого антикорупційного суду

24 травня 2019, 18:26

24 травня 2019 року відбулася робоча зустріч Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з представниками Міжнародного валютного фонду, під час якої обговорено питання започаткування роботи  Вищого антикорупційного суду.

У зустрічі взяли участь: радник Юридичного департаменту МВФ Джонатан Памполіна, економіст Представництва  МВФ в Україні Марія Чебанова, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, радник Голови ДСА України Ірина Войтюк, заступник голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук, тимчасово виконуючий обов’язки керівника апарату Вищого антикорупційного суду Олексій Жуков, начальник ТУ ДСА України в місті Києві Олександр Сімановський,  представники відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва.

Джонатан Памполіна нагадав присутнім, що обов’язок ДСА України здійснити заходи із започаткування роботи  Вищого антикорупційного суду – є однією з умов виконання Україною зобов‘язань, які визначені в Плані заходів з реалізації домовленостей з МВФ, що розроблений на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику.

 Інформуючи присутніх про здійснені та заплановані кроки Державної судової адміністрації України, Зеновій Холоднюк поінформував присутніх про розпочато проведення  спецперевірки  щодо переможця конкурсу  на зайняття вакантної посади керівника апарату Вищого антикорупційного суду Богдана Крикливенка, а 21 травня 2019 року оголошено конкурс на зайняття посади заступника керівника апарату Вищого антикорупційного суду, робочою групою ведеться робота з підготовки проектно-кошторисної документації, до якої залучені представники міжнародних фінансових організацій.

"На сьогодні для ДСА України питання забезпечення діяльності Вищого антикорупційного суду є пріоритетними. Йдеться про надання  допомоги у формуванні апарату суду, проведенні ремонтних робіт та реконструкції приміщень, забезпеченні безпеки в суді. У зв’язку з тим, що приміщення, в яких буде працювати Вищий антикорупційний суд, необхідно переобладнати під його потреби, тимчасово суд буде розміщено в будівлях, де раніше був розміщений Печерський районний суд міста Києва",- повідомив Зеновій Холоднюк.

Також під час зустрічі обговорено порядок передачі за підсудністю Вищому антикорупційного суду судових справ, що наразі перебувають у провадженні інших судів.

"Вважаємо результативною проведену роботу ДСА України в започаткуванні роботи Вищого антикорупційного суду, адже Вами дійсно вирішено в цьому  напрямку багато надважливих для України завдань", - підсумував радник Юридичного департаменту МВФ.

Зеновій Холоднюк запевнив представників МВФ, що ДСА України й надалі здійснюватиме всіх можливих заходів задля своєчасного започаткування роботи Вищого антикорупційного суду у комфортних, безпечних та належних для суддів, працівників апарату та його відвідувачів умовах.

Довідково: Міжнародний валютний фонд, МВФ (англ. International Monetary Fund, IMF) — спеціальне агентство Організації Об'єднаних Націй (ООН), засноване 29-ма державами, з метою регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. Фонд має статус спеціалізованої установи ООН. Має 189 країн-членів.

МВФ було створено 27 грудня 1945 року після підписання 29-ма державами угоди, розробленої на Конференції ООН з валютно-фінансових питань 22 липня 1944 року. У 1947 році фонд розпочав свою діяльність і став органічною частиною Бретон-Вудської валютної системи.

МВФ є інституційною основою сучасної світової валютної системи. Кожна країна-член вносить свою частку у фонд відповідно до економічного потенціалу, в свою чергу кожна з цих країн має право позичати гроші у фонду в разі виникнення проблем з платіжним балансом. Резервними валютами МВФ є долар США, євро, британський фунт, японська єна та китайський юань. Штаб-квартира МВФ знаходиться в м. Вашингтон, США. Поточним головою фонду є Крістін Лагард.