Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено питання формування стратегічної політики судової влади України

03 грудня 2013, 16:50
     3 грудня 2013 року в приміщенні Державної судової адміністрації України відбувся круглий стіл "Питання формування стратегічної політики судової влади України".
  Круглий стіл організовано Проектом Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні", що здійснюється за фінансової підтримки Уряду Швеції, та Центром суддівських студій.
   Суддя Верховного Суду України, Голова Ради суддів України Василь Онопенко, відкриваючи захід, відзначив, що наразі в Україні вже є численні напрацювання у напрямку формування стратегічної політики судової влади, зокрема, й Стратегічний план розвитку судової влади, й різного роду концепції, а дружня атмосфера круглого столу передбачає отримання різних бачень у вдосконаленні названих документів та формуванні стратегічних напрямків. 
   Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк наголосив, що до написання Стратегічного плану розвитку судової влади на 2013-2015 роки, яке відбувалося у форматі фокус-групових дискусій, був залучений кращий інтелектуальний потенціал судової влади з різних куточків нашої держави. "Сьогодні, - сказав Голова ДСА України, - головним завданням залишається реалізація усіх стратегічних напрямків, визначених Планом, - це і є основне завдання кожного з нас". На думку Руслана Кирилюка, дискусія у форматі круглого столу є найбільш вдалим способом визначитись щодо засобів та способів реалізації цього Плану. 
    Координатор проекту "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" Ліліт Данегян відзначила, що обговорення питань стратегічної політики судової влади під час круглого столу дозволить як визначити пріоритети у діяльності судової влади, так і сформувати подальші напрямки діяльності очолюваного нею Проекту.
   Учасники круглого столу обговорили загальні засади формування стратегічної політики судової влади. Зокрема, йшлося про те, яким чином судові інституції визначають стратегію розвитку судової влади та які інституції мають брати участь у визначенні короткострокових та довгострокових цілей розвитку судової влади.
   Також під час круглого столу розглянуто потреби судової влади щодо формування стратегічної політики. Тобто, проаналізовано найбільш актуальні стратегії розвитку судової влади - загального розвитку судової системи, комунікацій з суспільством, забезпечення фінансування, інше.
   Щодо створення спеціальної аналітичної групи з розробки та моніторингу виконання стратегій розвитку судової влади, учасники засідання наголосили на можливості різних форматів такої взаємодії та роботи, зокрема, як у вже створеній постійно діючій робочій групі з питань інновацій ДСА України, так і можливо утвореній при Раді суддів України, чи одному із міжнародних проектів.
   По завершенню роботи круглого столу відбулося Друге засідання Наглядового Комітету Проекту, де обговорено та затверджено статут Наглядового комітету, а також заслухано Звіт щодо проведених заходів у рамках Проекту в червні-грудні 2013 року та обговорено план роботи Проекту на перше півріччя 2014 року.