Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет з питань верховенства права та правосуддя підтримує проект закону про внесення змін до статті 5 Закону "Про судовий збір" щодо встановлення обмежень при звільненні деяких органів державної влади від сплати судового збору

02 грудня 2013, 09:59

 

   Як зазначалося на засіданні Комітету, законопроект (реєстр. №2352а) спрямований на врегулювання правовідносин за участю Міністерства фінансів, місцевих фінансових органів, Державної податкової служби, Державної митної служби, Державної казначейської служби, Державної фінансової інспекції та їх територіальних органів, Державної служби фінансового моніторингу і Національного банку шляхом визначення для них окремих категорій справ, у яких вони звільняються від сплати судового збору. 
   Під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що зазначені органи виконавчої влади звільняються від сплати судового збору при виконанні конкретних, притаманних лише цим органом повноважень, і лише тоді, коли вони є позивачами у справі.
  Крім того, проектом закону пропонується виключити Державну службу фінансового моніторингу і Національний банк України з переліку органів державної влади, які мають пільги щодо сплати судового збору. Парламентарії підкреслювали, що це поясняється тим, що ці органи не наділені специфічними повноваженнями регулярно звертатися до суду, для реалізації яких можна було б не сплачувати судовий збір.
   На засіданні Комітету наголошувалося, що Верховний Суд, Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд, Державна судова адміністрація, експерти Інституту законодавства Верховної Ради, Національного університету "Одеська юридична академія" вважають, що законопроект є доцільним, обґрунтованим та заслуговує на підтримку.
   На думку членів Комітету, скасування пільг щодо сплати судового збору у всіх категоріях спорів для зазначених органів державної влади сприятиме забезпеченню і реалізації принципу рівності учасників судового процесу, спонукатиме зазначені органи більш виважено вирішувати питання про необхідність звернення до судових органів, дозволить зменшити кількість необґрунтованих позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг.