Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три роки позбавлення волі за телефонне шахрайство

10 травня 2019, 17:34

Вироком Дергачівського районного суду Харківської області 59-річного громадянина визнано винним у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 190 Кримінального Кодексу України (шахрайство, вчинене повторно).

Судом встановлено, що 28.08.2017 засуджений, шляхом обману, діючи повторно, з метою незаконного особистого збагачення за рахунок скоєння злочину,  зателефонував раніше не знайомій йому потерпілій на стаціонарний номер телефону, й під час розмови, змінивши голос, видаючи себе за онука останньої, ввівши потерпілу в оману, повідомив, що він потрапив у неприємність, у зв’язку із чим необхідно надати грошові кошти, для лікування особи, яка постраждала з його вини, та представившись у подальшому старшим слідчим відділу поліції запевнив потерпілу що для непритягнення її онука до кримінальної відповідальності та надання медичної допомоги особі, яка постраждала з його вини необхідно надати грошові кошти в сумі 50 000 доларів США. Потерпіла, не запідозривши обман, повідомила, що у неї немає вказаної грошової суми, але погодилась надати гроші в сумі 6000 грн, після чого засуджений приїхав додому до громадянки та отримав вказану суму, чим довів свій злочинний намір до кінця та розпорядився вказаними грошовими коштами на свій розсуд, спричинивши потерпілій матеріальну шкоду.

Суд розглядав справу у режимі відеоконференції через неможливость безпосередньої участі обвинуваченого в судовому провадженні, оскільки він з 28.11.2017 вже відбуває покарання в місцях позбавлення волі за вчинення шахрайства.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні злочину визнав повністю, кається у скоєному, цивільний позов щодо стягнення моральної шкоди на користь потерпілої визнає у повному обсязі.

З урахуванням обставин справи 03.04.2019 судом винесено вирок та засуджено дану особу до покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 (три) роки, а також стягнуто на користь потерпілої матеріальну та моральну шкоду в сумі 8 000 (вісім тисяч) гривень.

Станом на 10.05.2019 вирок суду набув законної чинності

Повний текст вироку суду в  ЄДРСР - http://reestr.court.gov.ua/Review/80969232.

За статистичними даними за 2018-2019 роки у провадженні Дергачівського районного суду Харківської області знаходиться 21 кримінальне провадження стосовно осіб, які обвинувачуються за статтею шахрайство.

Незважаючи на неодноразові застереження, попередження та нагадування по радіо, телебаченню і на сторінках преси, наші громадяни продовжують потрапляти на гачок аферистів, які обкрадають людей, обманом входячи до них у довіру та видурюючи в них останні копійки.

З кожним днем махінатори видумують все нові й нові способи та методи шахрайств.

Тому, в черговий раз звертаючись до населення, попереджаємо про небезпеку та наводимо кілька правил спілкування з потенційними шахраями:

- якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією погадати чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав'язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими;

- якщо не вдається позбутися спілкування - покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відверне увагу шахраїв, і це допоможе від них звільнитися;
- ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, бо за першою річчю піде друга і т.д.;
- ні в якому разі не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно - зверніться по допомогу до сусідів, аби спровадити непроханих гостей з квартири.


Дотримуючись цих правил, Ви зможете убезпечити себе і своє житло від шахрайських дій та крадіжок.

 

За повідомленням прес-служби суду