Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд другого номера цьогорічного видання «Вісник Конституційного Суду України»

08 травня 2019, 16:00

У черговому номері видання «Вісник Конституційного Суду України» читачі можуть ознайомитися з інформацією, що стосується діяльності Суду, а також з науковими статтями юристів-конституціоналістів, присвяченими теорії та практиці конституційної юрисдикції.

Вісник Конституційного Суду України відкриває традиційний розділ «Акти Конституційного Суду України», в якому надруковано Висновок КСУ № 1-в/2019 (щодо перейменування Кіровоградської області) та Рішення КСУ № 1-р/2019 у справі за конституційним поданням 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України статті 368-2 Кримінального кодексу України, а також окремі думки суддів щодо цього рішення. Крім того, розділ містить ухвали колегій сенатів Конституційного Суду України, постановлені протягом листопада 2018 року – лютого 2019 року.

 

У наступному розділі «Теорія та практика конституційної юрисдикції» читачі можуть ознайомитися зі статтею кандидата юридичних наук, судді Конституційного Суду України Наталі Шапталина тему «Філософські виміри визначення об’єкта і предмета пізнання у процесі доказування».

Статтю присвячено дослідженню актуального питання визначення сутності та змісту об’єкта і предмета пізнання у процесі доказування. Автор аналізує наукові позиції вітчизняних і зарубіжних фахівців у галузі філософії права та з огляду на отримані результати викладає своє бачення предмета дослідження.

Цікавою для читачів стане розділ «Дискусії та обговорення», в якому висвітлено погляди доктора юридичних наук, доцента, судді Конституційного Суду України Михайла Гультая щодо статті доктора юридичних наук, професора, професора кафедри Львівського національного університету імені Івана Франка Сергія Рабіновича на тему «Контроль за застосуванням заходів відповідальності за порушення присяги судді Конституційного Суду України: питання конституційності й законності», опублікованої в п’ятому номері Вісника Конституційного Суду України за минулий рік. У зазначеній статті робиться намагання обґрунтувати конституційність та законність Постанови Верховної Ради України «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді» від 24 лютого 2014 року № 775–VІІ, незважаючи на відсутність у Конституції та законах України визначення поняття «присяга судді».

Окремим розділом видання є «Рецензії, відгуки, коментарі», в якому надруковано рецензію доктора юридичних наук, судді Конституційного Суду України Михайла Гультая на монографію Наталі Шаптали «Доказування у конституційно-судовому процесі: філософсько-правові засади», що присвячена питанням, пов’язаним із філософським обґрунтуванням та законодавчим врегулюванням конституційного судового процесу.

«Як слушно зауважує автор монографії, актуальність дослідження полягає, зокрема, в тому, що законодавство, яким врегульовано діяльність Конституційного Суду України, не є бездоганним. Навпаки, досвід понад 20 років його функціонування висвітлив низку проблем. Частково їх було розв’язано з набранням чинності новою редакцією Конституції України, однак, незважаючи на значну кількість публікацій і наукових праць із питань конституційного судового контролю, окремі важливі аспекти філософсько-правового обґрунтування та законодавчого регулювання діяльності конституційної юстиції все ще залишаються малодослідженими», – йдеться в рецензії.

Наступна тематика розділу «Зовнішні зв’язки Конституційного Суду України» розкриває інформацію щодо міжнародних наукових заходів та зустрічей за участю Голови, суддів Конституційного Суду України та працівників Секретаріату Суду протягом січня – березня 2019 року.

Окрему частину видання приділено рубриці «Реферативний огляд джерел із конституційно-правової тематики, опублікованих у 2019 році»,  яка  всебічно інформує про нові дисертаційні дослідження, монографії та інші видання з конституційно-правової тематики, що стануть у пригоді науковцям, юристам-практикам, викладачам, студентам.

Останні сторінки часопису містять вітання з Днем народження ювілярам: судді Конституційного Суду України у відставці, Голові Конституційного Суду України (1996–1999 рр.), академіку НАПрН України Івану Тимченку, судді Конституційного Суду України у відставці, заступнику Голови Конституційного Суду України (1996–1999 рр.) Віталію Розенку, а також судді Конституційного Суду України Наталі Шапталі.

Завершує другий номер Вісника сторінка, що присвячена світлій пам’яті професора Богуслава Банашака, діяльність якого була пов’язана з академічним середовищем польського міста Зелена Гура, де він був засновником і першим деканом факультету адміністрації і права місцевого університету, а до того тривалий час працював в університеті міста Вроцлав.

«Професор був щирим другом України, вивчив її мову, шанував українську культуру і народ», – загадують науковці, викладачі факультету права та адміністрації Університету м. Зелена Гура А.Стець та А.Фея-Пашкевич. За їх словами, польський конституціоналіст добре знав англійську, німецьку, російську мови та вільно користувався ними, співпрацюючи із вченими Сходу та Заходу, а його знання психології людей різних країн світу, широкі закордонні контакти, досвід з обміну науковими ідеями та думками з колегами мали колосальне значення для розвитку конституційної науки.

За повідомленням прес-служби суду