Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулися урочистості з нагоди складення присяги суддями Верховного Суду

07 травня 2019, 15:30

7 травня 2019 року новопризначені судді Верховного Суду склали присягу під час урочистої церемонії в присутності Президента України Петра Порошенка.

Під час заходу в урочистій обстановці було оголошено Указ Президента щодо призначення суддів Верховного Суду, після чого судді, вперше призначені на посаду, склали присягу.

Участь у заході також узяли Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, Генеральний прокурор України Юрій Луценко, члени ВРП, члени ВККСУ, посли іноземних держав, представники міжнародних організацій та судді Верховного Суду.

Глава держави привітав новопризначених суддів і зауважив, що відтепер Верховний Суд працюватиме практично у повному складі – це загалом 193 судді. «У судової влади багато завдань попереду. Це і забезпечення єдності та прогнозованості судової практики, і завершення розгляду багатотисячних залишків справ, рішень у яких уже зачекалися наші громадяни. Та насамперед – це захист прав і свобод простої людини. І Верховний Суд – це останній і головний рубіж верховенства права в нашій країні», – наголосив Петро Порошенко.

Він також нагадав, що у рамках судової реформи завершено формування Верховного та Вищого антикорупційного судів, до нових апеляційних судів переведені судді, що успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання. Тепер на черзі – завершення конкурсів до Вищого суду з питань інтелектуальної власності, завершення кваліфікаційного оцінювання суддів першої інстанції та добір нових суддів до судів першої та апеляційної інстанцій. Президент України повідомив, що ці процедури мають завершитися за півтора року.

Петро Порошенко наголосив, що сьогодні ані Президент, ані Парламент не мають жодного впливу на суд та процедури призначення і звільнення суддів – така формула лежить в основі судової реформи. «Хіба ми не пам’ятаємо, коли не місяцями, а роками чекали політичного рішення щодо призначення або звільнення, надаючи потужного політичного забарвлення. Дуже задоволений, що ці часи в минулому», – додав Глава держави. Він нагадав, що зміни до Конституції України були не тільки підтримані 335 голосами українських парламентарів, а й повністю схвалені експертами Венеціанської комісії, Ради Європи, Європейського Союзу, ОБСЄ, USAID та громадським сектором.

«Так само були підтримані положення щодо відкритих та прозорих конкурсів, політичної нейтральності членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Дуже важливо, хоча багато хто критикував мене за подібні пропозиції, – надання та забезпечення фінансових гарантій незалежності суддів, включаючи достойний рівень заробітної плати не тільки для суддів, а і для працівників суду. Дешева риба – погана юшка», – зазначив Президент.

«Досвід залучення громадськості для сприяння Вищій кваліфікаційній комісії під час оцінювання і конкурсних процедур вже став не тільки нормою для України, а й прикладом для інших країн – особливо при формуванні Вищого антикорупційного суду. Вже вивчають і імплементують український досвід», – додав Петро Порошенко.

Прес-центр судової влади України