Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відновив право орендаря на продовження оренди земельної ділянки

26 квітня 2019, 13:36

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції про скасування рішення орендодавця - ГУ Держгеокадастру у Сумській області, яким останній відмовив орендарю у поновленні договору оренди земельної ділянки сільського господарського призначення. Вказаним рішенням, також, задоволено вимогу орендаря про внесення змін до договору оренди шляхом укладення додаткової угоди.

Суд встановив, що порушення переважного права орендаря – агрофірми «Псьол» на поновлення договору оренди відбулось у зв’язку з неправомірними діями орендодавця.

 

Дослідивши надані докази у справі, з урахуванням норм законодавства, суд дійшов висновку, що відповідач у справі - Головне управління Держгеокадастру у Сумській області з порушенням місячного терміну відмовив позивачу – ТОВ Агрофірма «Псьол» у поновленні договору оренди земельної ділянки у зв’язку із закінченням терміну дії договору, а вимоги позивача щодо надання документів, які не передбачені Законом, є незаконними та призвели до зволікання в укладенні додаткової угоди зі сторони відповідача.

Так, судом встановлено, що товариство-орендар відповідно до вимог законодавства, у строк, визначений умовами договору оренди землі, звернулось до відповідача із заявою про поновлення договору шляхом укладення додаткової угоди до договору.

Проте, відповідач в своїх листах до товариства-орендаря поставив умову про надання агротехнічного паспорту поля. Позивач надав відповідний паспорт відповідачу, що підтверджується наявними у справі доказами.

Згодом, відповідач вказав позивачу про необхідність надання довідки про своєчасну сплату орендної плати та відсутність заборгованості. Зазначена довідка, також, була надана орендарем.

Однак, листом-повідомленням відповідач відмовив позивачу в поновленні договору у зв’язку із закінченням терміну дії договору і зобов’язав позивача повернути спірну земельну ділянку до земель запасу державної власності.

Таким чином, враховуючи те, що додаткова угода не була укладена у місячний термін, відповідно до закону, за неправомірних дій відповідача, колегія суддів апеляційного господарського суду залишила рішення Господарського суду Сумської області про визнання протиправними і скасування рішення Головного управління Держгеокадастру у Сумській області щодо відмови в поновленні договору оренди та задоволення вимоги про внесення змін до договору, - без змін.

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/81334708 

 

За повідомленням прес-служби суду