Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука О.С. відсторонено від здійснення правосуддя до завершення кримінального провадження

23 квітня 2019, 13:37

Вища рада правосуддя 23 квітня 2019 року розглянула клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про тимчасове відсторонення судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука Олега Сергійовича (на фото) від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України, до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Суддя Ющук О.С. обвинувачується у пропозиції за надання неправомірної вигоди для себе здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, а саме його колегою – суддею цього самого суду С., у справі про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 130 (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) Кодексу України про адміністративні правопорушення, та в одержанні вказаної неправомірної вигоди для себе.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 2 травня 2018 року № 1300/0/15-18 задоволено клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. та тимчасово, до 20 травня 2018 року включно, відсторонено суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука О.С. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 травня 2018 року № 1412/0/15-18 задоволено клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. та продовжено на два місяці строк тимчасового відсторонення судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука О.С. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.     

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що у клопотанні заступника Генерального прокурора зазначено про продовження існування більшості обставин, які стали підставою для винесення попередніх рішень Вищої ради правосуддя щодо тимчасового відсторонення судді Ющука О.С. від здійснення правосуддя, а також про встановлення у кримінальному провадженні нових обставин, які вказують на те, що подальше перебування Ющука О.С. на посаді судді Луцького міськрайонного суду Волинської області та здійснення правосуддя може призвести до настання негативних наслідків.

Крім цього, у клопотанні зазначено, що, порушуючи обов’язки, встановлені ухвалами Солом’янського районного суду міста Києва про обрання запобіжного заходу та продовження строку такого запобіжного заходу, суддя Ющук О.С. ігнорує виклики прокурора прибути для вчинення процесуальних дій. Зокрема, суддя Ющук О.С. не з’явився на неодноразові виклики прокурора прибути для вручення йому копії клопотання від 14 серпня 2018 року про тимчасове відсторонення його від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Клопотання прокурора від 12 березня 2019 року мотивовано і тим, що наявність кримінального провадження в суді за обвинуваченням судді може поставити під сумнів безсторонність цього судді при здійсненні правосуддя і зашкодити авторитету судової влади та довірі до неї суспільства.

При цьому клопотання прокурора мотивовано, з-поміж іншого, встановленими обставинами порушення Ющуком О.С. обов’язків, встановлених ухвалами Солом’янського районного суду міста Києва про обрання запобіжного заходу та продовження строку такого запобіжного заходу.

У розгляді зазначеного питання взяли участь представник Генеральної прокуратури України – прокурор першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Вадим Кохно та суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Олег Ющук.

Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича задовольнити, тимчасово відсторонити суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука Олега Сергійовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

 Прес-центр судової влади України