Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Соснівському суді відбулась робоча зустріч за участю представників міжнародної місії ENEMO

23 квітня 2019, 13:05

23 квітня 2019 року в Соснівському районному суді м. Черкаси пройшла робоча зустріч представників Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) Місії зі спостереження за виборами в Україні 2019 з прес-секретарем суду.

Зустріч була ініційована довгостроковим спостерігачем за виборами представником ENEMO Мілошем Стоядіновичем з метою обговорення результатів розгляду Соснівським районним судом м. Черкаси  категорії справ, що стосуються захисту реалізації права голосу в період проведення виборів Президента України у 2019 році.

 

 

 

 

Зокрема, представників ENEMO цікавило питання які саме труднощі виникали у виборців, суть позовних заяв з якими вони звертались до суду, їх кількість та результати розгляду таких справ.

Крім того, спостерігачі запитали про заходи, які проводились судом щодо інформування виборців з приводу актуальних питань виборчого процесу.

Вичерпні відповіді на всі питання представникам міжнародної місії ENEMO надала прес-секретар Соснівського суду Інна Попова. «Загалом в період проведення першого та другого туру виборів Президента України у 2019 році на розгляд до Соснівського районного суду м. Черкаси надійшло 68 позовних заяв про уточнення списків виборців. Позивачі не знайшли себе у списках виборців на тій чи іншій дільниці, тому й звернулись із  відповідними позовними заявами аби суд своїм рішенням зобов’язав включити їх до таких списків. Судом було забезпечено невідкладний розгляд справ даної категорії навіть у неробочий час.», - повідомила прес-секретар суду.

 

 

 

Представникам міжнародної місії було надано можливість особисто переглянути матеріали  справ про включення до списків виборців, завдяки чому вони переконались, що Соснівський суд вжив всіх необхідних заходів аби максимально спростити громадянам процес подачі позовної заяви у відповідності до норм чинного законодавства України. Так, у суді були розроблені бланки позовних заяв, що полегшувало виборцям, які не мають юридичної освіти та вперше звертаються до суду, написання та подачу такої заяви. Розгляд таких позовних заяв забезпечувався невідкладно, щоб громадяни могли якнайшвидше отримати рішення суду та звернутись із ним до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії.

Крім того, Інна Попова розповіла довгостроковим спостерігачам за виборами, що судом вживались всі необхідні заходи щодо інформування громадян з приводу актуальних питань виборчого процесу. Так, на офіційному веб-сайті суду розміщено інформацію, що містить основні положення, які закріплені нормами законодавства, котрі слід знати та застосовувати в процесі реалізації свого виборчого права. Зокрема, реалізація права голосу на виборах Президента України громадянами, які проживають або перебувають у період підготовки та проведення виборів  за межами України, захист виборчих прав, як проголосувати вдома, змінити місце голосування, протидіяти порушенням під час голосування.

 

Також, прес-секретар повідомила представникам міжнародної місії про те, що вказану інформацію було поширено і за допомогою місцевого телеканалу UA: Черкаси – Суспільне мовлення. Зокрема, журналісти вказаного ЗМІ звертались до прес-служби суду для отримання актуальної та необхідної інформації про порядок звернення виборців до суду з метою захисту права голосу. Змістовний сюжет, що містив всі необхідні відповіді, транслювався на вказаному каналі, а також є вільному доступі в мережі Інтернет.

На завершення зустрічі представники Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) подякували прес-секретарю суду Інні Поповій за цікаві вичерпні відповіді, корисну інформацію та висловили побажання про подальшу співпрацю на майбутнє.

Довідково: Міжнародна місія ENEMO зі спостереження за виборами в Україні 2019 року триватиме 5 місяців. Її цілями є моніторинг якості виборчого процесу та його відповідність національному законодавству та міжнародним стандартам.

За повідомленням прес-служби суду