Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cуд зобов’язав юридичну особу повернути земельну ділянку територіальній громаді

23 квітня 2019, 11:50

Господарський суд Миколаївської області задовольнив позов заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури № 1 в інтересах держави про визнання недійсними пункту рішення Миколаївської міської ради й договору про оренду землі. Суд зобов’язав ТОВ «ХААНКА» повернути земельну ділянку територіальній громаді шляхом демонтажу торговельного кіоску, розміщеного по вул. Курортній у м. Миколаєві.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку, що вимоги прокурора підлягають задоволенню. Суд установив, що торгівельний кіоск по вул. Курортній є лише тимчасовою спорудою, оскільки встановлений без влаштування фундаменту, може бути переміщений в інше місце та не є об’єктом нерухомого майна. Суд визнав, що договір оренди земельної ділянки підлягає визнанню недійсним, оскільки зазначений правочин був укладений з порушенням земельного законодавства. Зокрема, тимчасове розміщення на земельній ділянці торговельного кіоску не належить до випадків, визначених у Земельному кодексі України.

Суд прийняв рішення визнати незаконним та скасувати пункт рішення Миколаївської міської ради, згідно з яким юридичній особі передано в оренду строком на 1 рік земельну ділянку площею 4 кв.м для обслуговування тимчасово встановленого торговельного кіоску без права оформлення свідоцтва про право власності на нерухоме майно. ТОВ «ХААНКА», з яким було укладено договір оренди землі, зобов’язане повернути земельну ділянку територіальній громаді в особі Миколаївської міської ради.

 

За повідомленням прес-служби суду