Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мелітопольський міськрайонний суд нагадує ЗМІ та громадянам, що коментування судового рішення, повний текст якого ще не оприлюднений, є передчасним

19 квітня 2019, 15:33

18 квітня 2019 року на інтернет–ресурсі "УНІАН" оприлюднено статтю "Сбитие Ил-76 под Луганском в 2014: суд не признал гибель 49 военных следствием агрессии РФ" та на інтернет-ресурсі "За лаштунками" оприлюднено статтю "Рішення по збитому окупантами під Луганськом українському Іл-76 приймала суддя-“сепаратист”.
Свобода слова в діяльності засобів масової інформації є одним з найважливіших інститутів демократії, тому Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області з повагою ставиться до діяльності журналістів, розуміє складність їхньої роботи та відсутність іноді можливості ретельно розібратися в ситуації.
Разом з тим Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області вважає викладену інформацію неповною та однобічною, такою, що безпідставно сприяє створенню у суспільстві негативної думки про діяльність суду.
Так, у публікації йдеться про судове рішення, яким було відмовлено в задоволенні заяви Чимиркової Т.О. про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме встановлення факту загибелі Бєлого О.І. при виконанні військової служби 14 червня 2014 року в місті Луганську внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.
Зазначене судове рішення було ухвалено судом 16 квітня 2019 року, в судовому засіданні було проголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до вимог частини першої статті 268 ЦПК України. Після проголошення вступної та резолютивної частин судового рішення судом відповідно до вимог частини шостої статті 268 ЦПК України повідомлено присутніх в судовому засіданні учасників справи про те, що повне рішення буде складено протягом п'яти днів і сторони зможуть його отримати 22 квітня 2019 року. 
Також Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області звертає увагу, що право суду на відкладення складення повного тексту рішення передбачено положеннями частини шостої статті  259 ЦПК України. Мотиви, з яких суд відхилив надані сторонами докази, мотивована оцінка аргументів, наведених учасниками справи, висновки суду щодо відсутності підстав задоволення заяви та норми права, які застосував суд, будуть викладені в мотивувальній частині повного тексту судового рішення.
Крім того, суд нагадує, що вказане судове рішення не набрало законної сили і відповідно до  ЦПК України участники справи мають право на апеляційний перегляд справи.
Коментування судового рішення за відсутності його повного тексту є передчасним.

Шановні журналісти і представники ЗМІ!

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до Кодексу журналістської етики головний обов'язок журналіста – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оперативної інформації. Це зобов'язує його у своїй діяльності завжди бути об'єктивним, коректним, відповідальним за свою справу. Журналіст поширює і коментує лише ту інформацію, у правдивості якої переконаний. Він уникає неповноти або неточностей чи викривлень інформації, які могли б завдати моральної шкоди честі та гідності людини, неприпустимі з його боку недостовірні повідомлення. Журналіст відповідальний перед читачем, слухачем та глядачем.
Просимо представників ЗМІ при висвітленні інформації щодо діяльності судової влади свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності, дотримуючись Кодексу журналістської етики.
Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області є відкритим до співпраці та готовий надати вмотивовані відповіді на запити журналістів (роз’яснення або уточнення щодо справ, які висвітлюються в ЗМІ).

За повідомленням прес-служби суду