Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання ради суддів загальних судів

21 листопада 2013, 16:11

 

   21 листопада 2013 року у приміщенні Державної судової адміністрації України (м. Київ, вул. Липська, 18/5) відбулося чергове засідання ради суддів загальних судів. Під час засідання розглянуто низку питань порядку денного.
   Голова ради суддів загальних судів Інна Отрош поінформувала щодо подальшої співпраці ради суддів загальних судів з Проектом агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя». Як відомо, 13 листопада 2013 року був підписаний протокол про співпрацю РСЗС із проектом «Справедливе правосуддя». Членами ради суддів загальних судів прийнято рішення сприяти забезпеченню активної участі в заходах проекту «Справедливе правосуддя».
   Про стан забезпечення системою відеоконференцзв’язку в апеляційних та місцевих судах доповів заступник Голови Державної судової адміністрації України Віталій Положишник, зокрема, було зазначено, що за останні два місяці не було звернень щодо збоїв у роботі систем відеоконфренцзв’язку. За інформацією заступника Голови ДСА України лише 7 судів загальної юрисдикції мають проблеми із з’єднанням системи відеоконфренцзв’язку і це пов’язано, виключно, з можливостями місцевого інтернет-провайдера надавати необхідну швидкість зв’язку. Віталій Положишник зазначив, що станом на сьогодні 29 слідчих ізоляторів та 42 установи виконання покарань оснащені відповідними системами та зауважив, що ДСА України розробила проект Положення про взаємодію судів та установ пенітенціарної системи. Також було проведено навчання в усіх судах щодо роботи цих систем. Більше того, з метою оперативного реагування на проблеми, що виникають із використанням систем відеоконференцзв’язку, державним підприємством «Інформаційні судові системи» створено спеціальний підрозділ – «кол-центр». 
   Членами ради суддів загальних судів обговорено питання щодо  готовності формування в автоматичному режимі апеляційними та місцевими загальними судами  статистичних звітів із застосуванням комп’ютерної програми «Д-3». За інформацією заступника Голови ДСА України Віталія Положишника у новій версії програми «Д-3.10» було усунуто більшість недоліків попередньої версії. РСЗС рекомендувала Державній судовій адміністрації України прискорити роботу з організації та впровадження в апеляційних та місцевих загальних судах програмного продукту для забезпечення формування статистичної звітності в автоматизованому режимі із застосуванням комп’ютерної програми «Д-3».
   Також Радою розглянуто питання попереднього обговорення результатів узагальнення пропозицій та зауважень апеляційних і місцевих загальних судів з питань, пов'язаних із функціонуванням автоматизованих систем документообігу судів.
    На засіданні обговорено Порядок формування, ведення, обліку та зберігання особових справ суддів, який розроблено ДСА України відповідно до вимог Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Порядок визначає вимоги щодо формування, ведення, обліку та зберігання особових справ суддів, а також перелік документів, що складають особову справу. Радою вирішено передати зібрані від судів пропозиції до Державної судової адміністрації України для подальшого формування єдиного Порядку та його затвердження.
   Щодо моніторингу стану інформаційного наповнення веб-сайтів загальних судів відповідно до вимог діючого законодавства, їх постійного оновлення, було повідомлено, що відповідно до щомісячного моніторингу стану інформаційного наповнення веб-сайтів загальних судів на офіційному веб-порталі судової влади України, за час проведення моніторингу з квітня 2013 року до жовтня 2013 року прослідковується чітка динаміка щодо зменшення кількості загальних судів, що не оновлюють свої веб-сайти на офіційному веб-порталі судової влади України. У квітні 2013 року таких судів було 191, в жовтні – 0. Станом на 1 жовтня 2013 року лише 4 загальні суди не активізували функціонал «Список справ, призначених до розгляду». Радою визнано позитивні зміни в частині інформаційного наповнення і функціонування офіційних веб-сторінок судів на веб-порталі судової влади України та схвалено діяльність 27 апеляційних та 665 місцевих загальних судів в частині неухильного дотримання вимог чинного законодавства, зокрема, щодо інформаційного наповнення і функціонування офіційних веб-сторінок судів на веб-порталі судової влади України та виконання рішення ради суддів загальних судів від 28 лютого 2013 року № 12. Апеляційним та місцевим загальним судам доручено надати інформацію з причин невиконання рішення ради суддів загальних судів від 25 червня 2013 року № 53 в частині неактивації автоматичної інформації розділу «Список справ, призначених до розгляду» до 6 грудня 2013 року.
   Обговоривши питання проведення конференції суддів загальних судів, прийнято рішення про проведення четвертої конференції 27 лютого 2014 року. До 10 грудня судам провести збори для висунення делегатів на конференцію суддів, а до 16 грудня надіслати до РСЗС відповідні протоколи зборів суддів. Проект порядку денного конференції буде сформовано в робочому порядку.
   Наступне  засідання ради суддів загальних судів відбудеться 25 та 26 грудня 2013 року.