Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання комітету ВРУ з питань верховенства права та правосуддя

20 листопада 2013, 17:42

   Комітет з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 131 Закону "Про судоустрій і статус суддів" (щодо стажу роботи судді).
   Як зазначалося на засіданні Комітету, законопроект (реєстр. №3017) спрямований на захист права суддів на відставку та отримання щомісячного грошового утримання при наявності трудового стажу на посаді прокурора, слідчого, за умови стажу роботи на посаді судді не менше десяти років.
Проектом закону пропонується внести зміни до статті 131 Закону "Про судоустрій і статус суддів". Зокрема, пропонується доповнити перелік посад, перебування на яких зараховується до стажу роботи судді, роботою на посаді прокурора та слідчого.
   Під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що прокурори та слідчі є державними службовцями які виконують роботу, багато в чому схожу з роботою судді, і на яких, в період їх перебування на державній службі, накладаються обмеження, подібні за змістом і обсягом до тих, які відповідно до чинного законодавства застосовуються до суддів. Парламентарії підкреслювали, що відповідно до чинного законодавства час роботи на посаді судді зараховується до стажу роботи прокурорів і слідчих при виході на пенсію за вислугою року. Тому, аналогічну норму щодо зарахування стажу роботи на посаді прокурора чи слідчого до стажу роботи на посаді судді доцільно включити і до Закону "Про судоустрій і статус суддів".
   Крім цього, зверталася увага на те, що Верховний Суд зауважує, що на рівні з прокурорами помічники суддів та інші працівники апарату суду є також державними службовцями та виконують роботу, пов'язану з організацією здійснення правосуддя, й відтак, аргументація законопроекту щодо зарахування до стажу роботи на посаді судді стажу роботи на посаді прокурора є непереконливою.
   Водночас, члени Комітету наголошували, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради вважає положення проекту слушними й зазначає, що за результатами розгляду у першому читанні він може бути прийнятий за основу.