Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом захищено право дитини на любов та піклування

29 березня 2019, 12:13

Ізюмським міськрайонний судом Харківської області закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення про позбавлення батьківських прав громадянина К., 1984 року народження стосовно його малолітньої доньки.

Вимоги позивачки мотивовані тим, що у квітні 2015 року у м. Ізюмі Харківської області народилась її онука. Батьки онуки шлюб не реєстрували. У зв’язку з тим, що батьки покинули свою донечку, позивачка була вимушена забрати онуку до себе, бо єдиною особою, якій дитина може довіряти і до якої відчуває близькі сімейні стосунки залишилась тільки вона. Матір дівчинки визнано безвісно відсутньою. Батько дівчинки, відповідач у справі, взагалі відмовився від доньки, про що склав нотаріальну заяву. Зараз неповнолітня дитина фактично проживає разом з позивачкою та з 2017 року відвідує заклад дошкільної освіти.

В Україні права дитини визначає і захищає Сімейний Кодекс, в основі якого лежить Конвенція ООН з прав дитини. Підстави для позбавлення батьківських прав визначені законом, зокрема, статтею 164 Сімейного кодексу України.

Дослідивши надані докази в сукупності,  суд прийшов до висновку, що відповідач у справі свідомо ухиляється від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини, жодного разу не відвідував дитину, життям та поведінкою доньки не цікавиться, отже позовні вимоги  позивачки обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Позбавлення батьківських прав є виключним і надзвичайним засобом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків. Він може застосовуватися лише тоді, коли іншим способом захистити права дитини неможливо.

 

За повідомленням прес-служби суду