Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо притягнення до відповідальності адвокатів у зв’язку із вчиненням ними дій, що свідчать про втручання в діяльність суддів Першотравневого районного суду міста Чернівців

27 березня 2019, 12:06

Вища рада правосуддя 26 березня 2019 року розглянула повідомлення суддів Першотравневого районного суду міста Чернівців Федіної Аліни Василівни, Стоцької Лариси Анатоліївни, Іщенка Ігоря Володимировича про втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк (на фото)поінформував про зміст повідомлення суддів Першотравневого районного суду міста Чернівців Федіної А.В., Стоцької Л.А., Іщенка І.В. про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Судді повідомили, зокрема, що під час розгляду кримінального провадження стосовно чотирьох осіб, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 187 (розбій), статтею 257 (бандитизм), частиною першою статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України, адвокатами обвинувачених Ноцьким О.В., Малериком Я.І., Яцуляком Т.Р. заявлялися численні необґрунтовані відводи колегії суддів. Водночас до постановлення вироку ці адвокати під час судових дебатів, а адвокат Яцуляк Т.Р. під час телевізійного ефіру на місцевому каналі у своїх коментарях критикували суддів та зневажливо висловлювали незадоволення судовим процесом, поширювали неправдиві твердження щодо наявності корупційних зв’язків колегії суддів з потерпілим та щодо некомпетентності суддів. При цьому адвокати знали, що присутніми в залі судового засідання особами здійснювалася відеозйомка судового процесу, відеозаписи поширювалися в мережі Інтернет та соціальній мережі Facebook, тому адвокатам було достовірно відомо, що їхні критичні та негативні висловлювання на адресу колегії суддів будуть відомі широкому колу осіб та формуватимуть упереджене негативне ставлення до суддів судової колегії.

«Така поведінка адвокатів Малерика Ярослава Ігоровича, Яцуляка Тараса Романовича, Ноцького Олександра Вікторовича під час судового розгляду кримінального провадження дає підстави для вжиття Вищою радою правосуддя заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя»,– підсумував Ігор Бенедисюк.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо притягнення до передбаченої законом дисциплінарної відповідальності адвокатів Ноцького Олександра Вікторовича, Малерика Ярослава Ігоровича, Яцуляка Тараса Романовича у зв’язку із вчиненням ними дій, що свідчать про втручання в діяльність суддів Першотравневого районного суду міста Чернівців Федіної Аліни Василівни, Стоцької Лариси Анатоліївни, Іщенка Ігоря Володимировича.

 

Прес-центр судової влади України