Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила Кульбака М.М. з посади судді господарського суду Полтавської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку

26 березня 2019, 13:56

На засіданні ВРП 26 березня 2019 року розглянуто питання про звільнення Кульбака Михайла Михайловича з посади судді господарського суду Полтавської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 30 січня 2019 року № 273/3дп/15-19.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 30 січня 2019 року ухвалено рішення № 273/3дп/15-19про притягнення судді господарського суду Полтавської області Кульбака Михайла Михайловича до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

Дисциплінарну справу стосовно судді господарського суду Полтавської області Кульбака М.М. відкрито на підставі дисциплінарних скарг квартирно-експлуатаційного відділу міста Полтави Міністерства оборони України та Міністерства оборони України. У дисциплінарних скаргах зазначено, що суддя Кульбако М.М. порушує вимоги закону щодо своєчасного виготовлення вмотивованого судового рішення та надання копії судового рішення для її внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень. Скаржники просили притягнути суддю господарського суду Полтавської області Кульбака М.М. до дисциплінарної відповідальності.

За результатами розгляду дисциплінарної справи Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що суддя Кульбако М.М. тривалий час систематично порушує вимоги закону щодо своєчасного виготовлення вмотивованих судових рішень та надання копій судових рішень для їх внесення до ЄДРСР, тобто не виконує покладених на нього службових обов’язків.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя у своєму рішенні звернула увагу на значну кількість справ, у яких суддею Кульбаком М.М. не виготовлено вмотивованих судових рішень та не надано їхніх копій для внесення до ЄДРСР.

«Оскільки повний текст рішення суду та викладені в ньому мотиви є підставою для реалізації особою процесуального права на апеляційне та касаційне оскарження, зволікання з його виготовленням є поважною причиною пропуску процесуального строку, а також істотним порушенням права особи на справедливий суд у частині дотримання розумних строків судочинства», – зазначено у рішенні Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

За результатами розгляду дисциплінарної справи Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя не встановлено поважних або об’єктивних причин, які могли б виправдати таку поведінку судді Кульбака М.М. та тривале невиконання ним своїх службових обов’язків.

Враховуючи очевидність грубих порушень, допущених суддею Кульбаком М.М., Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що вчинені порушення не мають характеру простої суддівської помилки, а містять ознаки умисних дій.

4 березня 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Кульбака М.М. з посади судді господарського суду Полтавської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Частиною третьою статті 56 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що питання про звільнення судді згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України Вища рада правосуддя розглядає на підставі подання Дисциплінарної палати про звільнення судді.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Кульбака Михайла Михайловича з посади судді господарського суду Полтавської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 

Прес-центр судової влади України