Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький апеляційний суд відхилив скаргу особи, яка продала будинок, але не звільняє його

22 березня 2019, 15:48

Без задоволення залишив Хмельницький апеляційний суд апеляційну скаргу жінки на рішення Хмельницького міськрайонного суду, яким її та сина зобов’язали усунути перешкоди у здійсненні права власності, користування та розпорядження житловим будинком іншою жінкою. Тобто – виселитися із будинку у селі Мацьківці.

Скаржниця разом із сином будинок продала, та вже більше як рік із нього не з’їжджає.  Покупку нерухомості нотаріально оформили ще у вересні 2017-го року договором купівлі-продажу, у якому зазначили строк - рік, у який колишні власники мали звільнити помешкання. За рік вони цього зробити не встигли, тож термін збільшили ще на два місяці. Після цього виселятися пенсіонерка із своїм сином із будинку теж не стали. Законні власники подали до суду, адже не могли користуватися своїм майном.

Під час розгляду справи у Хмельницькому міськрайонному суді відповідачі (пенсіонерка із сином) наполягали на порушенні статті восьмої Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «Право на повагу до приватного і сімейного життя», однак суд критично оцінив ці аргументи.  «Оскільки уклавши угоду про відчуження нерухомості та отримавши грошовий еквівалент, відповідачі підтвердили своє волевиявлення на припинення права власності на власне житло та реалізували право розпорядитись грошовими коштами, отриманими за продаж будинковолодіння, в т.ч. і для придбання іншого житла» - йшлося у рішенні суду від 13 листопада 2018 року, яким задовольнили позов.  На нього жінка, яка продала будинок, але не виїжджає із нього, подала  апеляційну скаргу. Її залишив без задоволення Хмельницький апеляційний суд.

 

За повідомленням прес-служби суду