Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Усі застереження, висловлені Громадською радою доброчесності та іншими активістами, будуть предметом максимально прискіпливого аналізу ВРП», – член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко

19 березня 2019, 14:08

19 березня 2019 року у Вищій раді правосуддя відбувся брифінг за участю спікера Ради, члена Вищої ради правосуддя Андрія Бойка, присвячений завершенню розгляду Вищою радою правосуддя 18 березня 2019 року матеріалів щодо внесення Президентові України подання про призначення суддів на посади до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та Вищого антикорупційного суду.

Як підсумував на брифінгу Андрій Бойко, за результатами розгляду вказаних рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Вища рада правосуддя ухвалила внести Президентові України подання про призначення на посади 10 суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та 25 суддів Вищого антикорупційного суду.

За словами А.Бойка, «усі аргументи, в тому числі й ті, що надійшли напередодні засідання, були предметом розгляду», про що свідчить характер співбесід із кандидатами до Вищого антикорупційного суду. «На сьогодні ті, стосовно кого ухвалено рішення, відповідають стандартам, які висуваються до суддів», – підсумував А.Бойко, наголосивши, що Рада відклала розгляд 4 кандидатур.

Нагадаємо, що Вища рада правосуддя ухвалила відкласти розгляд матеріалів щодо внесення Президентові України подання про призначення Боднара Сергія Богдановича та Цікала Володимира Ігоровича на посади суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, а також щодо внесення подання Президентові України про призначення Галабали Маркіяна Васильовича та Крука Євгена Васильовича на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Розгляд зазначених матеріалів відкладено на 28 березня 2019 року.

Спікер наголосив, що таким самим прискіпливим буде й аналіз матеріалів щодо кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

На запитання ЗМІ щодо того, чи існують обмеження щодо участі членів Вищої ради правосуддя у конкурсі на посади суддів Верховного Суду, Андрій Бойко відповів, що «закон не встановлює жодних обмежень для діючих членів Вищої ради правосуддя». Він також наголосив, що «іншого органу, окрім Вищої ради правосуддя, який може розглядати питання про призначення на посаду судді, немає». На запитання про те, чи наявний у членів ВРП конфлікт інтересів, зауважив: «щодо можливого конфлікту інтересів я особливих проблем не бачу».

«Ми цих колег знаємо. Сформувалося вже враження про рівень їхньої компетентності, дотримання стандартів доброчесності і професійної етики. Я не думаю, що спільна праця буде впливати чи надавати додаткові преференції», – резюмував Андрій Бойко, зазначивши, що кожен член Ради визначатиметься особисто.

Водночас член ВРП також наголосив, що усі застереження, висловлені ГРД та іншими активістами, будуть предметом максимально прискіпливого аналізу.

 

Прес-центр судової влади України