Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Вищої ради правосуддя 6 березня 2019 року надійшли рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з рекомендаціями для призначення кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду

07 березня 2019, 15:00

Вища рада правосуддя під час засідання 7 березня 2019 року розглянула питання про розподіл рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

Заступник Голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич оголосив на засіданні, що до Вищої ради правосуддя 6 березня 2019 року надійшли рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з рекомендаціями для призначення кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Пунктом 2.6 Положення про автоматизовану систему розподілу справ (визначення члена Вищої ради правосуддя – доповідача), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 16 листопада 2017 року № 3689/0/15-17 (із змінами), передбачено, що особливості автоматизованого розподілу справи визначаються Вищою радою правосуддя, про що приймається відповідне рішення у разі виявлення значної різниці в кількості розподілених справ для кожного члена Вищої ради правосуддя та/або за необхідності рівномірного розподілу між членами Вищої ради правосуддя окремої категорії справ.

«Враховуючи особливості процедури створення Вищого антикорупційного суду та призначення суддів цього суду, вважаю, що є необхідність розгляду у стислі строки рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду, а також рівномірного їх розподілу між членами Вищої ради правосуддя. У зв’язку з цим пропоную ухвалити рішення про розподіл між членами Вищої ради правосуддя рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду без урахування раніше розподілених матеріалів», – підсумував Вадим Беляневич.

Вища рада правосуддя ухвалила здійснити розподіл між членами Вищої ради правосуддя рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду без урахування раніше розподілених матеріалів.

З аналогічних підстав Вища рада правосуддя вирішила здійснити розподіл між членами Вищої ради правосуддя рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посаду судді Верховного Суду без урахування раніше розподілених матеріалів. Із зазначеного авторозподілу вилучено членів Вищої ради правосуддя Бенедисюка Ігоря Михайловича, Волковицьку Наталю Олександрівну, Гусака Миколу Борисовича, Малашенкову Тетяну Михайлівну, які відповідно до рішення Вищої ради правосуддя заяв не братимуть участі у розгляді Вищою радою правосуддя, її органами та одноособово матеріалів стосовно осіб, щодо яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України внесено рекомендації про призначення на посаду судді Верховного Суду. Зазначені члени Вищої ради правосуддя стали переможцями конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Верховного Суду і Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про внесення до Вищої ради правосуддя рекомендацій про призначення їх на посади суддів ВС.

Довідково. Відповідно до пункту 16 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вищий антикорупційний суд утворюється та проведення конкурсу на посади суддів у цьому суді має бути оголошено протягом дванадцяти місяців з дня набрання чинності законом, який визначає спеціальні вимоги до суддів цього суду.

Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» набрав чинності 14 червня 2018 року.

Частиною першою статті 5 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» встановлено, що кількість суддів Вищого антикорупційного суду визначається відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України на утримання цього суду, та із окремим встановленням, у межах кількості суддів Вищого антикорупційного суду, кількості суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Згідно з частиною шостою статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

Вища рада правосуддя рішенням від 31 липня 2018 року № 2455/0/15-18 погодила визначену Державною судовою адміністрацією України кількість суддів у Вищому антикорупційному суді – 39 штатних одиниць, з яких 12 – кількість штатних одиниць суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Відповідно до частин другої та третьої статті 36 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя ухвалює рішення щодо внесення Президентові України подання про призначення судді на посаду за результатами розгляду рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, до якої обов’язково додається особова справа (досьє) кандидата на посаду судді. За результатами попереднього розгляду доповідач складає висновок щодо можливості призначення судді на посаду та виносить такий висновок на розгляд Вищої ради правосуддя.

 

Прес-центр судової влади України