Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ проведено загальноукраїнський семінар “Актуальні проблеми діяльності слідчого судді у кримінальному провадженні”

01 березня 2019, 15:16

1 березня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України провела загальноукраїнський семінар для суддів апеляційних та місцевих загальних судів на тему: “Актуальні проблеми діяльності слідчого судді у кримінальному провадженні” за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу.

Важливий навчальний захід вітальними словами розпочали ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, Заслужений юрист України Микола Оніщук та заступник голови операційного департаменту Консультативної місії Європейського Союзу Розалін Шихан.

Семінар провели модератори Ольга Шаповалова, Фабіані Льовенберг, Ольга Булейко, Олександр Коротких, Дмитро Третьяков та  викладачі-тренери Наталія Марчук, Леонід Лобойко, Кароліна Ріус Аларко, Петро Заруба та Микола Місечко, які у виступах представили основні міжнародні стандарти діяльності слідчого судді, обговорили актуальні питання обрання та продовження запобіжних заходів, висвітлили практику Європейського суду з прав людини щодо дотримання права особи на свободу та особисту недоторканність під час обрання та продовження запобіжних заходів.

 Важливими для практичного застосування були виступи викладачів-тренерів щодо розгляду  слідчими  суддями  окремих  видів   клопотань  (відсторонення від посади, надання тимчасового доступу до речей і документів, арешт майна, допит свідка, обшук тощо) та коментарі практики Європейського суду з прав людини за статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції. Доцільним для практичного впровадження став огляд практики Верховного Суду щодо окремих аспектів діяльності слідчого судді. Учасники заходу проаналізували проблеми забезпечення балансу між інтересами держави та дотриманням прав і свобод людини слідчими суддями в Україні.

 В ході тренінгу судді обговорили проблемні питання, що виникають під час виконання слідчим суддею своїх процесуальних повноважень, а участь слухачів у панельних та модерованих дискусіях сприятиме удосконаленню процесуальної діяльності слідчих суддів України.

За повідомленням прес-служби НШСУ