Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кадровий дефіцит та надмірне навантаження: збори суддів Сумського апеляційного суду звернулися до керівників органів правосуддя

28 лютого 2019, 17:03

У своєму зверненні до очільників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України судді Сумського апеляційного суду наголошували на критичній ситуації, яка склалася в установі через кадровий дефіцит в суддівському корпусі та надмірне навантаження на працюючих суддів.

«У минулому році в провадженні суддів апеляційної інстанції Сумської області перебувало 9239 справ та матеріалів. Правосуддя в зазначений період здійснювало 11 суддів, хоч згідно затвердженого штатного розпису працювати мало б втричі більше – 35 осіб. Як результат, середня кількість справ, розглянутих одним суддею у 2018 році, становила 776 і це проти визначеного Радою суддів України річного навантаження на одного суддю на рівні 183 справ. Ця негативна тенденція не лише зберігається в 2019 році, сьогодні вона набирає значних обертів. Так, з початку 2019 року і станом на 20 лютого до кримінальної та цивільної палат Сумського апеляційного суду в цілому надійшло 3280 справ та матеріалів, з них суддями вже розглянуто 1979. Таким чином, в середньому один суддя апеляційного суду за 1,5 місяці розглянув 179 справ. Іншими словами, вже практично виконав весь річний рівень навантаження. Якщо така тенденція з надходженням справ зберігатиметься до кінця року, то не важко спрогнозувати, що у 2019 році фактичне річне навантаження на одного суддю Сумського апеляційного суду в 12 (!) разів перевищуватиме показник річного навантаження, визначений РСУ», - йдеться у зверненні.

Окреслені проблемні питання, які існують не лише в Сумському апеляційному суді, але й у всій системі правосуддя, стають суттєвою перепоною для призначення та проведення розгляду справ у розумні строки. Для прикладу, судді судової палати з розгляду кримінальних справ у грудні 2018 року були вимушені призначати справи до розгляду на червень 2019 року.

У своєму звернення судді Сумського апеляційного суду просили вжити термінових заходів для нормалізації роботи судів, зокрема, вирішити питання доукомплектування кадрів суддів в судах апеляційної інстанції через оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад або відрядження судді до іншого суду.

 

За повідомленням прес-служби суду