Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар прес-служби Красноармійського міськрайонного суду щодо заяви громадської діячки Ольги Квітки ІА "Інтерфакс-Україна"

22 лютого 2019, 18:49

22 лютого 2019 року під час прес-конференції на тему "Ситуация на Донбассе: криминальные элементы оказывают давление на местную власть и готовятся к срыву выборов", яка транслювалась інформаційним агентством «Інтерфакс-Україна» громадський діяч, член Всеукраїнського жіночого товариства ім. Олени Теліги Ольга Квітка висловила свої побоювання щодо можливості доведення у суді своєї позиції.

Враховуючи суспільний інтерес, прес-служба Красноармійського міськрайонного суду Донецької області вважає за необхідне надати наступний коментар щодо розгляду резонансної справи.

24 вересня 2018 року Красноармійським міськрайонним судом відкрито провадження за  позовною заявою  Квітки Ольги Іванівни до Голови Покровської районної державної адміністрації Донецької області Шишка Анатолія Васильовича, третя особа без самостійних вимог на предмет спору Красноармійська місцева прокуратура Донецької області про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди.

Позивач Квітка О.І. просить суд:

- визнати, що образи поширені, за її переконанням, Головою Покровської районної державної адміністрації Донецької області принижують її честь, гідність, ділову репутацію;

- зобов’язати відповідача прилюдно принести свої вибачення через засоби масової інформації – ТОВ «ТБ Капрі» за образливі висловлювання на її честь, гідність та ділову репутацію, замовивши розміщення відповідної відеопродукції на телеканалі;

- стягнути з відповідача в рахунок відшкодування моральної компенсації грошову суму 117000 гривень;

- ініціювати перед Президентом України питання про відсторонення Шишко А.В. від займаної посади Голови Покровської райдержадміністрації Донецької області за поведінку, яка ганьбить і принижує цю посаду, Президента і Державу Україна. 

Підготовче судове засідання призначено на 19 листопада 2018 року.

Судом проведено підготовчі дії, які необхідні для забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті та які є достатніми для закриття підготовчого провадження і призначення судового засідання для розгляду справи.

Призначено справу до судового розгляду по суті на   27 грудня 2018 року.

27 грудня 2018 року представник відповідача заявив клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з перебуванням його на лікарняному.

Розгляд цивільної справи відкладено на 22 лютого 2019 року.

Тобто на даний час розгляд цивільної справи триває.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права.

Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом (стаття 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Відповідно до статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

 В правовій державі повинен дотримуватися баланс між правом на свободу вираження поглядів та правом на незалежний і неупереджений суд. Така специфіка обумовлена ​​необхідністю виваженого підходу до висловлювань поглядів щодо суду, суддів і правосуддя. Адже вираження поглядів має бути виправдане з позиції захисту громадських інтересів. Згідно з практикою  Європейського суду з прав людини публікації не повинні ставити під сумнів статус суду як інституту об'єктивного вирішення правових спорів.Правосуддя є однією зі сфер суспільного життя, яка має свою специфіку щодо обмеження вираження поглядів. У тексті частини другої статті 10 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод зазначено, що свобода вираження поглядів може бути обмежена для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.        

Стаття 376 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

 

За повідомленням прес-служби суду