Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Херсонському апеляційному суді відбулася робоча нарада з питань підведення підсумків здійснення правосуддя судами Херсонської області у 2018 році

21 лютого 2019, 12:24

Наприкінці минулого тижня в Херсонському апеляційному суді відбулася нарада з головами місцевих судів з питань підведення підсумків здійснення правосуддя судами Херсонської області за минулий 2018 рік та визначення напрямів для покращення показників здійснення судочинства судами Херсонщини, вдосконалення організації роботи судів.

За традицією, очільник апеляційного суду Олександр Коровайко розпочав нараду вітальним словом, звернувши увагу на важливість систематичного аналізу та удосконалення стану здійснення правосуддя, планування та покращення організації роботи загальних судів Херсонської області для забезпечення права на справедливий судовий захист, сталої та єдиної судової практики, якісного здійснення судочинства на принципах верховенства права, дотримуючись розумних строків розгляду справ,  відкритості, доступності й прозорості у роботі суду.

Олександр Іванович звернув увагу, що протягом  2018 року до місцевих судів Херсонської області надійшло 98 тисяч 687 справ та матеріалів,  з них -  40 тисяч 718 справ та матеріалів кримінального судочинства, 1 тисяча 172 - адміністративного судочинства,   31 тисяча 578 - цивільного судочинства, 25 тисяч 219 – справ та матеріалів про адміністративні правопорушення, що свідчить про збільшення кількості справ та матеріалів, що надійшли до місцевих судів, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.

В ході наради голова апеляційної інстанції вкотре зауважив на ролі голови місцевого суду в організації роботи очолюваного суду щодо якісного здійснення судочинства, наголосив на неухильному дотриманні суддями та працівниками апаратів судів своїх службових обов’язків, що є запорукою злагодженої та ефективної роботи судів, своєчасного та повного отримання відвідувачами необхідних судових послуг.

З доповіддю щодо стану здійснення цивільного судочинства в Херсонській області виступила заступник голови Херсонського апеляційного суду Олена Кузнєцова, яка зазначила, що аналіз стану здійснення правосуддя місцевими загальними судами Херсонської області за 2018 рік свідчить про збільшення кількості справ та матеріалів по цивільному судочинству на 7,2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Так, місцевими судами розглянуто у поточному періоді 29654 справи та матеріали, що на 4,7%  більше минулорічного показника. При цьому, серед розглянутих справ позовного провадження найбільшу кількість  складають справи щодо спорів, що виникають  із договорів, їх  частка  становить 43,6% (7170 справ) від загальної кількості розглянутих справ позовного провадження, у тому числі позики, кредити, банківські вклади – 34,9%.

Серед загальної кількості розглянутих справ щодо спорів, що виникають із сімейних правовідносин, кількість яких становить 5270, 32,1 % складають справи про розірвання шлюбу, що становить 18,1% від загальної кількості розглянутих справ  позовного провадження.

У звітному періоді перебувало на розгляді 3972 справи окремого провадження, 3549 із яких закінчено провадженням, 3404 (95,9%) - із  ухваленням рішення. Найбільша кількість справ даного виду судочинства – справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, частка розглянутих яких від загальної кількості закінчених провадженням справ даної категорії, становить 87,4%.

Щодо перегляду цивільних справ апеляційним судом зазначено, що у 2018 році в апеляційному суді перебувало на розгляді 1926 цивільних справ за апеляційними скаргами на рішення  та ухвали місцевих судів (на 13,5% менше ніж у 2017 році), з яких повернуто 159 справ  (8,2%) за різними підставами, у тому числі  у зв’язку з відкликанням апеляційної скарги  9 (0,5%) справ, відмовлено у відкритті провадження за 69 апеляційними скаргами (3,6%).

За результатами перегляду судових рішень з 845 справ було скасовано 349 рішень (41,3%), змінено 93 (11%), залишено без змін – 403 (47,7%).

Із скасованих 349 рішень:

  • із закриттям провадження у справі – 13 (3,7%);
  • із залишенням без розгляду – 13 (3,7%);
  • із ухваленням нового рішення – 320 або 91,7% від усіх скасованих;
  • із направленням справи для розгляду до іншого суду першої інстанції за встановленою підсудністю – 3 (0,9%).

Також Олена Кузнєцова звернула увагу на необхідність дотримання вимог цивільного процесуального законодавства при застосуванні такого способу повідомлення учасників справ про час та дату слухання як sms-повідомлень. Також було відзначено виправлення ситуації, у порівнянні із минулим роком,  щодо застосування процесуального законодавства у питаннях самовідводів, дотримання строків розгляду справ.

В Херсонському апеляційному суді з  метою  однакового застосування    положень  Конституції  України та  законів  України  у  судовій   практиці    судовою   палатою  у   цивільних   справах, зокрема,   суддями-кураторами,    постійно   ведеться  робота  по  вивченню   організації   роботи   місцевих   судів  області та  надається   методична  допомога   місцевим   судам.

З цього приводу секретар судової палати з розгляду цивільних справ Лариса Приходько зупинилася на результатах аналізу роботи місцевих судів області, проведених Херсонським апеляційним судом узагальненнях судової практики  розгляду  цивільних  справ, проведеній методичній роботі щодо вивчення правових висновків Верховного Суду та стажування суддів   місцевих  судів. Окремо Лариса Антонівна звернула увагу голів   місцевих   судів  на необхідність вдосконалення організації  стажування  суддів.

Також Лариса Приходько звернула увагу на вимоги п.6 ч.7 ст.265   ЦПК  України щодо необхідності зазначення в  резолютивній   частині рішення  дати    складання     повного   судового  рішення; наголосила на тому, що розгляд   справ   у   спрощеному   провадженні  без  повідомлення   сторін   проводиться   у  тому   випадку,   коли  характер   спірних  відносин   та   предмет  доказування   у   справі  не     вимагають    проведення    судового засідання   з   повідомленням   сторін   для   повного  та   всебічного    встановлення  обставин   справи.

Щодо справ про адміністративні правопорушення Лариса Антонівна також вказала на необхідність неухильного дотримання процесуальних вимог щодо викликів у  встановленому   законом   порядку   учасників    справи, направлення копій постанов  особам,  які    притягуються   до    відповідальності  за   адміністративне   правопорушення.

Заступник голови апеляційного суду Володимир Заіченко виступив перед присутніми з Узагальненням стану здійснення правосуддя по кримінальним справам місцевими судами Херсонської області у 2018 році. Так, протягом  2018 року до місцевих судів Херсонської області надійшло 40 718 справ та матеріалів кримінального судочинства, що свідчить про збільшення кількості справ та матеріалів у порівнянні з минулим роком на 34,8%.  У провадженні місцевих судів області у 2018 році перебувало 23 кримінальні справи (по КПК 1960 року) та 7240 кримінальних проваджень (по КПК 2012 року).

Із загального числа розглянутих справ кримінального провадження найбільшу кількість – 40,3% - складають справи по злочинах проти власності;  25,8 % складають справи по злочинах проти життя та здоров’я громадян; 8,9% - по злочинах у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів; 6,5% - проти безпеки руху та експлуатації транспорту; злочини проти громадської безпеки – 4,4%; злочини в сфері службової діяльності  складають  1,2%; злочини проти  правосуддя - 1,3%, злочини проти встановленого порядку несення військової служби – 2,3%, злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина-4,4%.

Володимир Леонідович вкотре наголосив, що головним завданням для кожного судді є своєчасний і якісний розгляд справ; зазначив, що питання дотримання розумних строків  розгляду кримінальних справ сьогодні є найактуальнішим в практиці розгляду справ Європейським судом з прав людини. Судова тяганина призводить до визнання Європейським судом Україну як порушницю прав людини. Україна вимушена за рішеннями Європейського суду сплачувати величезні кошти особам, чиї права на своєчасний, справедливий і неупереджений суд були порушені. Станом на 15.02.2016 року в судах області залишаються всього нерозглянутими: 29 кримінальних справ, які розглядаються  по КПК України (1960 року), з них по 15 кримінальних справах підсудні знаходяться в розшуку, по 2 кримінальним справам ведеться екстрадиція підсудних; 35 (24) кримінальних проваджень відносно 50 (36) осіб (по КПК 2012  року).

Найбільш поширеними підставами скасування вироків згідно з КПК України в редакції 2012 року, були: істотне порушення вимог кримінального-процесуального закону – 88 вироків (51,8% від усіх скасованих), у тому числі судове провадження у яких здійснено за відсутності захисника, якщо його участь є обов’язковою – 3 вироки, неправильне застосування Закону України про кримінальну відповідальність – 53 вироки (31,2% відповідно) та невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого – 16 (9,4% відповідно).

Тож з метою покращення якості розгляду кримінальних справ Володимир Леонідович радив суддям постійно підвищувати свій професійний рівень; головам місцевих судів радив організувати відповідні обговорення та вивчення судової практики, організувати направлення суддів місцевих судів на стажування в апеляційний суд для підвищення професійних знань.

Голова Херсонського міського суду Херсонської області Григорій Смирнов ознайомив колег із показниками здійснення місцевим судом правосуддя у 2018 році, особливостями організації діяльності суду та роботи колективу суддів та працівників апарату суду, які забезпечують підвищення рівня якості здійснення правосуддя, та  злагоджену, ефективну роботу судової установи загалом.

Учасники наради в ході зустрічі окремо зупинилися на питаннях визначених кримінальним  процесуальним законом підстав направлення кримінальних проваджень з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції, обговорили нагальні питання, що виникають в роботі, напрями удосконалення здійснення правосуддя судами області та організації роботи в місцевих судах,  окреслили завдання та напрямки роботи на поточний 2019 рік.

Завершуючи нараду, очільник апеляційного суду Олександр Коровайко рекомендував головам місцевих судів: організувати роботу у колективах суддів щодо окреслення проблемних питань, які виникають при здійсненні правосуддя  місцевими судами, з метою подальшого їх спільного з апеляційним судом опрацювання  та вирішення; постійно аналізувати роботу суддів; організовувати вивчення всім складом суду судової практики по окремим категоріям справ; здійснювати аналіз причин скасування судових рішень з метою недопущення помилок в майбутньому; порадив суддям більш вимогливіше ставитись до виконання своїх службових обов’язків та систематично підвищувати свій професійний рівень.

 

За повідомленням прес-служби суду