Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 10 років та 4 років 6 місяців ув'язнення засуджено осіб, винних у загибелі депутата Миргородської міськради Полтавської області

20 лютого 2019, 11:39

19 лютого 2019 року, вироком Миргородського міськрайонного суду Полтавської області Хачартяна Х.Р. визнано винуватим у скоєнні злочину передбаченого частиною третьою статті 28 Кримінального кодексу України (вчинення злочину організованою групою), частиною другою статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб з метою залякування потерпілого), частиною другою статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка вчинена за попередньою змовою групою осіб)  та призначено остаточне покарання 10 років позбавлення волі. Марданяна Л.А. визнано винуватим у скоєнні злочину передбаченого частиною 2 статті 28 Кримінального кодексу України (Вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою вчинені з метою залякування потерпілого), частиною 2 статті 122 Кримінального кодексу України (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) та призначено покарання у виді 4 роки 6 місяців позбавлення волі. Запобіжний захід засудженим до набрання вироком законної сили залишено тримання під вартою.

Цивільні позови потерпілих, цивільних позивачів задоволено частково. Стягнуто солідарно з засуджених на користь потерпілої - дружини померлого, 34125,37 гривень на відшкодування матеріальної шкоди завданої злочином, на користь потерпілих - батька та матері по 497000 гривень кожному на відшкодування моральної шкоди.

Вирок законної сили не набрав та може бути оскаржений у строк та спосіб, встановлені законодавством.

Довідково: 12 липня 2017 року в період часу з 01 години до 02 години, з метою реалізації раніше розробленого плану, скоєння злочину, Хачатрян Х.Р. забезпечив пересування учасників групи на автомобілі ВАЗ, підібрав знаряддя вчинення злочину та забезпечив ними інших учасників. З метою дотримання заходів конспірації, надавав вказівку іншим співучасникам використовувати під час вчинення злочину маски чи балаклави для прикриття обличчя, не брати з собою засоби зв’язку (мобільні телефони).

Реалізовуючи свій злочинний план, діючи в складі організованої злочинної групи, до складу якої увійшов близький родич засудженого Хачатряна Х.Р. та громадянин «Г». Пізніше був залучений для допомоги у подоланні фізичного спротиву потерпілого та заподіяння тілесних ушкоджень засуджений Марданян Л.А., який не був членом організованої групи, а діяв як співучасник злочину. На автомобілі ВАЗ під керуванням водія «Л» не повідомивши останнього про свій протиправний намір, прибули до раніше обраного для засідки місця за адресою м. Миргород, вулиця Єрківська, 45, та чекали на появу потерпілого

Дочекавшись, коли потерпілий опиниться в темному віддаленому місці вулиці та наблизиться до них, засуджений Хачатрян Х.Р. надав команду до нападу, першим вибіг на дорогу, де заздалегідь підготовленим тупим твердим предметом, збив потерпілого з велосипеду. Після чого Хачатрян Х.Р. спільно з своїм родичем, Марданяном Л.А. та громадянином «Г» нанесли металевими предметами, руками, ногами удари в область голови, тулубу та кінцівках потерпілого. Своїми діями заподіяли тілесні ушкодження у виді: відкритої черепно-мозкова травми в результаті отриманих травм, потерпілий 7 серпня 2017 року помер у лікарні.

Згідно висновку судово-медичної експертизи смерть потерпілого настала в результаті відкритої черепно-мозкової травми з забійними ранами голови, вдавлено-скалковим переломом правої тім’яної кістки, крововиливами під оболонку та в речовину головного мозку.

Після нанесення тілесних ушкоджень Хачатрян Х.Р. надав вказівку Марданяну Л.А. викрасти у потерпілого його рюкзак, мобільний телефоном «Nokia», нетбуком «Acer», флешкою Kingston Data Traveler. З викраденим майном з місця злочину зникли та розпорядилися ним на власний розсуд.

За повідомленням прес-служби суду