Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест Першого апеляційного адміністративного суду /11-15 лютого 2019 року/  

15 лютого 2019, 17:10

Протягом тижня (11-15 лютого 2019 року) на розгляд до суду надійшло 375 адміністративних справ. На адресу сторін направлено 2000 вихідних листів і прийнято 191 вхідний лист. Після апеляційного перегляду до судів першої інстанції повернуто 708 адміністративних справ.

За поточний тиждень суддями Першого апеляційного адміністративного суду розглянуто 50 справ, які здебільшого стосувались податкових та соціальних спорів.

Слід зазначити, що мають місце поодинокі випадки невірного тлумачення судами першої інстанції положень КАС України, що полягають у винесенні рішень поза вичерпним переліком, встановленим нормами Кодексу.

Так, розглянувши апеляційну скаргу відповідача у справі за позовом до Інспектора патрульної поліції м. Краматорська апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції в частині задоволення вимог щодо визнання противоправними дій суб’єкта владних повноважень, що в силу положень КАС України не можуть бути задоволені при розгляді справ про притягнення до адміністративної відповідальності.

Обставини справи. Судом першої інстанції задоволено позов до Інспектора патрульної поліції та, окрім скасування постанови про притягнення відповідача до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу визнано неправомірними дії відповідача при розгляді справи про адміністративне правопорушення та винесенні вказаної постанови.

Апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу та скасував рішення в частині визнання дій Інспектора неправомірними, вказав на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, пославшись на положення ч. 3 ст. 286 КАС України, які містять вичерпний перелік рішень, що можуть бути прийняті місцевим загальним, як адміністративним судом за наслідком розгляду справи про притягнення до адміністративної відповідальності. За змістом зазначеної норми суд має право залишити рішення суб’єкту владних повноважень без змін, скасувати рішення та направити справу на новий розгляд до компетентного органу, скасувати рішення і закрити справу або змінити захід стягнення.

14-15 лютого 2019 року голова суду Ігор Геращенко взяв участь у тренінгу, організованому Національною школою суддів України  за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та програми USAID “Нове правосуддя” для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему “Вибори Президента України 2019: окремі аспекти судового врегулювання спорів, пов’язаних з виборами”, який відбувся у місті Харкові.

За повідомленням прес-служби суду