Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Втратить звання, посаду і сплатить штраф, - оперативника карного розшуку притягнуто до відповідальності за отримання неправомірної вигоди

15 лютого 2019, 16:01

15 лютого 2019 року Білопільським районним судом Сумської області проголошено вирок у справі за фактом одержання о/у відділу боротьби з етнічними організованими злочинними групами і злочинними організаціями з міжнародними зв’язками УКР УМВС України в Сумській області неправомірної вигоди.

Так досудовим розслідуванням дії Г. кваліфіковані як одержання неправомірної вигоди в сумі 11 000 грн., поєднане з вимаганням неправомірної вигоди у значному розмірі, а саме 4 000 доларів США, за частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, кваліфікуючими ознаками якого є вимагання неправомірної вигоди у значному розмірі. Але доказів вчинення Г. такого злочину з вимаганням неправомірної вигоди та в значному розмірі сторона обвинувачення не надала. Потерпілий в судовому засіданні зазначив, що Г., висловлюючи своє прохання отримати від нього грошові кошти, погроз щодо застосування фізичного чи морального впливу до потерпілого не висловлював, ніяких умов, щоб перешкоджали роботі підприємства, яке очолює Я. , і йому особисто він не створював.

Крім цього, відповідно до примітки першої статті 368 Кримінального кодексу України, в редакції чинній на момент вчинення злочину, неправомірною вигодою в значному розмірі вважається вигода, яка в сто і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Суд прийшов до висновку, що Г. мав намір одержати від Я. 2 000 доларів США, що згідно з офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановлених НБУ, на момент пред’явлення вигоди складала 42 431, 28 грн. і ця сума не перевищує в сто і більше разів неоподаткований мінімум доходів громадян. Фактично ж він отримав від нього 11 000 грн. і його злочинна діяльність була припинена.

Ухвалою Білопільського районного суду Сумської області від 15 лютого 2019 року кримінальне провадження відносно Г. в частині пред’явленого обвинувачення за частиною третьої статті 368 Кримінального кодексу України закрито у зв’язку з відмовою прокурора від обвинувачення.

Отже, суд ухвалив дії Г. перекваліфікувати з частини третьої статті 368 Кримінального кодексу України на частину третю статті 368 Кримінального кодексу України та призначити йому покарання за цим законом у вигляді штрафу в доход держави в розмірі 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становлять 25500 грн., з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 2 роки.

Позбавити Г. спеціального звання – капітана міліції.

Запобіжний захід Г.  до набрання вироком законної сили необхідно залишити у виді застави.

Заставу в сумі 68900 грн. повернути заставодавцю.

Цивільний позов Я. залишити без розгляду.

Головуючий суддя – Терещенко О.І.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №574/109/16-к.

 

За повідомленням прес-служби суду