Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі отримала донька за замовлення вбивства батька

12 лютого 2019, 20:18

Волинський апеляційний суд, у відкритому судовому засіданні, розглянув кримінальне провадження № 565/764/13-к на 30 січня 2019 року, щодо групи п’яти осіб за апеляційними скаргами прокурора, обвинувачених та їх захисників на вирок Кузнецовського міського суду від 27 травня 2014 року.

Згідно вироку суду першої інстанції, обвинувачені визнані винними у вчиненні злочину, передбаченого пунктами 4,6, 11,12  частиною другою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) та їм призначене покарання у виді позбавлення волі строком від 10 до 13 років.

Інкримінований їм злочин вчинено за наступних обставин:

У 2012 році жінка за попередньою змовою із чотирма спільниками позбавила життя рідного батька, керуючись наміром по смерті батька заволодіти квартирою.

Спочатку один з чоловіків побив загиблого у його ж квартирі, що призвело до безпорадного стану чоловіка. Потерпілого вивезли до лісу, де обвинувачена усвідомлюючи, що спричиняє батькові особливих фізичних страждань, з метою умисного вбивства, канцелярським ножем завдала 8 ударів у шию, обличчя та груди потерпілого. Виконуючи роль організатора, на місці події наказала присутнім членам групи вбити потерпілого. Один із спільників знайденою в лісі дерев’яною палицею завдав не менше чотирьох ударів по шиї та голові потерпілому. В подальшому, інший спільник облив тіло потерпілого, який ще подавав ознаки життя бензином, а рідна донька, усвідомлюючи, що завдає потерпілому особливих фізичних страждань, підпалила тіло запальничкою.

Таким чином, у наслідок спільних дій з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення та за попередньою змовою групою осіб, заподіяно смерть потерпілому, який ще подавав ознаки життя.

За співучасть у вчиненні умисного вбивства батька донька пообіцяла своїм спільникам матеріальну винагороду у розмірі 4000 доларів США.

Волинський апеляційний суд ухвалив: апеляційні скарги обвинувачених залишити без задоволення, апеляційну скаргу прокурора -задовольнити частково.

Вирок Кузнецовського міського суду Рівненської області від 27 травня 2014 року в частині  призначеного покарання скасувати.

Апеляційний суд ухвалив новий вирок, яким призначив дочці покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років, трьом іншим обвинуваченим – 14 років позбавлення волі.  Четвертого обвинуваченого звільнено в залі суду, у зв’язку з фактичним відбуттям призначеного покарання.

На підставі частини п'ятої статті 72 Кримінального кодекс України (Правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язненняв. В редакції від 26 листопада 2015 року) засудженим зараховано в строк відбуття покарання строк  попереднього ув’язнення з розрахунку - один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі.

 

За повідомленням прес-служби суду