Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває розробка підручника “Медіація у професійній діяльності юриста”

11 лютого 2019, 16:32

11-12 лютого 2019 року триває робоча зустріч експертів, присвячена написанню підручника “Медіація у професійній діяльності юриста” в місті Одеса.  Розробка підручника здійснюється під егідою Української академії медіації та за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми “Нове правосуддя”. Членами експертної групи з написання підручника є науковці, судді та адвокати, які мають досвід у застосуванні медіативних процедур та викладання курсів з медіації.

Ідея написання підручника виникла невипадково, адже в розвинутих країнах світу все більшого значення набувають способи альтернативного вирішення спорів, серед яких особливе місце посідає медіація. Широке розповсюдження альтернативних способів вирішення спорів сприяє забезпеченню доступу громадян до правосуддя та має позитивний ефект як для сторін конфлікту, так і для судової системи держави. Проте, на цей час в Україні, на жаль, не існує системного підходу до навчання юристів альтернативним способам врегулювання спорів та медіації. Саме забезпеченню такого підходу має сприяти підручник.

Його планується видавати в двох частинах (двох книгах), перша з яких буде містити в собі пізнавально-практичну інформацію щодо понять конфліктології та медіація; щодо того, як проводити процедуру медіації (примирення); якими медіативними навичками мусить володіти особа, яка застосовує у своїй діяльності такі процедури,  і розрахована на широке коло юристів. Друга частина розрахована на викладачів і стосуватиметься методики викладання курсів з медіації.  

Роботу над підручником планується завершити до жовтня 2019 року, після чого він буде презентований в регіонах.

За повідомленням НШСУ