Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді вивчали досвід комунікаційної діяльності в судах Німеччини та Нідерландів

11 лютого 2019, 12:18

8 лютого 2019 року відбувся круглий стіл «Покращення комунікаційної діяльності Верховного Суду», організований в рамках реалізації Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні».

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, відкриваючи круглий стіл, зауважила, що Верховний Суд рухається вперед у своїй діяльності, зокрема сфері комунікацій із суспільством. «Сьогодні ми намагаємося зрозуміти, які межі відкритості та стриманості повинні бути в комунікаційній діяльності суддів», – зазначила вона.  

Голова ВС наголосила, що судді в своїй комунікаційній діяльності повинні бути відповідальними не лише за свої слова та дії, а й за весь Верховний Суд та всю судову систему. «Приймаючи для себе рішення бути суддею, кожен з нас бере на себе одну велику відповідальність за те, якою буде судова система».

Суддя Великої Палати Верховного Суду, голова робочої групи з питань менеджменту та комунікацій Олена Кібенко розповіла про досвід комунікаційної діяльності Верховного Суду. Вона зазначила, що головним завданням Верховного Суду з перших днів його роботи є повідомлення суспільству кожного кроку ВС простою мовою.

Олена Кібенко окреслила важливі питання у сфері комунікації, які ще необхідно вирішити. Зокрема, потребує уточнення, чи може суддя Верховного Суду повідомляти на своїй сторінці у Фейсбуці про певну подію до того, як про це офіційно повідомить прес-служба на сайті Верховного Суду чи на офіційній сторінці у Фейсбуці. Ще одним питанням до обговорення є питання, чи може суддя Верховного Суду на публічних заходах або в публікаціях висловлювати свою точку зору, зокрема відображену в окремій думці у справі, чи має розповідати виключно про офіційну позицію Верховного Суду. «Кожен суддя має розуміти алгоритм дій у різних ситуаціях, і цей алгоритм повинен бути спільним для всіх суддів», – зауважила суддя ВП.

На переконання Олени Кібенко, важливість і висока відповідальність суддівської роботи вимагає узгодженості дій і навіть певних комунікаційних обмежень. Суддя стисло презентувала проект комунікаційної політики, підготовлений суддями робочої групи разом із прес-центром Верховного Суду.

 

 

 

Суддя-спікер Вищого земельного суду міста Кельна (Німеччина) Інго Вернер та суддя Департаменту з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Арнем-Леуварден Королівства Нідерландів Рутгер Вері розповіли про досвід комунікаційної діяльності в судах Німеччини та Нідерландів. Вони відзначили важливість створення постійних та цікавих новин про діяльність Верховного Суду, написаних правильною, але простою мовою.

Експерти розповіли про цікаві телевізійні проекти за участю суддів, а також про процедуру підготовки прес-релізів у резонансних справах. На їхню думку, цінність якісного прес-релізу полягає в його своєчасності. У комунікаціях треба постійно працювати на випередження. Тому в Німеччині, наприклад, прес-релізи готуються ще до оприлюднення рішення.

На думку експертів, важливо підтримувати прямі комунікації суддів з громадськістю, брати участь у професійних конференціях та інших заходах.  Вони потрібні для отримання зворотного зв’язку з правниками. Водночас треба постійно пам’ятати про те, що суддя відповідно до правил суддівської етики може коментувати не всі теми.

Участь у круглому столі взяли судді Верховного Суду, працівники прес-центру ВС, а також представники Програми USAID «Нове правосуддя» та українсько-канадського проекту «Підтримка судової реформи».

 

 За повідомленням прес-служби суду