Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під домашнім арештом залишуться двоє учасників групи «автомобільних шахраїв»

08 лютого 2019, 15:46

     Сьогодні, 8 лютого 2019 року Миколаський апеляційний суд розглянув апеляційні скарги прокурора на ухвали слідчого судді Заводського районного суду міста Миколаєва від 1 лютого 2019 року.

    Так, ухвалами слідчого судді до підозрюваних М. та П., які органами досудового розслідування підозрюється у вчиненні злочину передбаченого частиною передбаченого частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) застосовано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту з 20:00 до 8:00 з покладенням на підозрюваних ряду обов’язків.

      У судовому засіданні прокурор просив колегію суддів скасувати вищезазначені ухвали та застосувати до підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Вказав, що на даний час ведуться оперативні заходи спрямовані на виявлення інших підозрюваних за межами Миколаївської, Одеської та Харківської областей. Також, він зазначив, що ризики передбачені статтею 177 КПК України продовжують існувати.

      Підозрювані у судових засіданнях просили колегію судів залишити їм запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Вказували, що всі документи та засоби зв’язку були вилучені правоохоронними органами, та у них немає змоги спілкуватись з іншими підозрюваними чи потерпілими. В однієї із підозрюваних за час перебування під вартою погіршився стан здоров’я та на даний час вона перебуває на стаціонарному лікуванні.

     Захисники підозрюваних вказували, що ухвали слідчого судді Заводського районного суду міста Миколаєва є законними та обгрунтованими, а тому вважали, що підстав для їх скасування немає. Захисники непогодились із позицією прокурора, що на даний час продовжують існувати ризики передбачені статтею 177 КПК України. Вказали, що у їх підзахисних вилучено всі документи та засоби зв’язку, існують місці соціальні зв’язки та позитивна характеристика.

     Один із захисників також додав, що за час перебування його підзахисної під домашнім арештом, а саме з 1 лютого 2019 року до теперешнього часу правоохоронні органи двічі перевіряли підзахисну на те чи вона виконує умови домашнього арешту та жодних порушень небуло виявлено.

     Заслухавши пояснення прокурора на підтримку апеляційних скарг, думку підозрюваних та їх захисників про залишення ухвали без змін, дослідивши матеріали судового та  кримінального проваджень колегією суддів Миколаївського апеляційного суду постановлено ухвали, якими апеляційні скарги прокурора відносно підозрюваних М. та П.  залишено без задоволення, а ухвали слідчого судді Заводського районного суду міста Миколаєва без змін.

      Довідково: у кінці жовтня 2018 року в Миколаєві затримали десять учасників організованої групи, які органами досудового розслідування підозрюються у тому, що ще з початку вересня 2017 року розміщували оголошення в мережі інтернет про надання послуг щодо купівлі-продажу транспортних засобів.

    Бажаючим придбати автомобіль за зниженою ціною підозрювані пропонували прибути до спеціально орендованих офісних приміщень та укласти угоди. Офіс-менеджери повідомляли потерпілим неправдиву інформацію про наявність транспортних засобів та необхідність, в рамках умов договору, сплати авансу у розмірі не менше 30% вартості автомобілю.

    Також підозрювані запевняли, що у разі не відповідності якості замовлених транспортних засобів очікуванням клієнтів, грошові кошти обов’язково будуть повернуті після написання відповідних заяв та їх розгляду керівництвом. Майбутні автовласники підписували фіктивні договори, перераховували гроші на рахунки зловмисників і чекали замовлення. Далі у телефонному режимі потерпілим розповідали про затримку поставки та виникнення ряду проблем щодо транспортування автомобілів. 

 

За повідомленням прес-служби суду