Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом витребувано на користь держави із незаконного володіння земельну ділянку

06 лютого 2019, 16:09

У травні 2018 року керівник Бердянської місцевої прокуратури Запорізької області в інтересах держави звернувся до господарського суду Запорізької області з позовом  до селянського (фермерського) господарства "Азов" про витребування із незаконного володіння відповідача земельної ділянки сільськогосподарського призначення на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 28.09.2018  року позов задоволено (справа №908/905/18).     

Заперечуючи проти рішення суду, селянське (фермерське) господарство  звернулося з апеляційною скаргою до Центрального апеляційного господарського суду.

Судом першої інстанції та судом апеляційної інстанції встановлено, що Костецькому С. В. відповідно до Державного акта на право постійного користування землею виділено у постійне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності, площею 50 га, для ведення фермерського господарства,.

У подальшому, на вказаній земельній ділянці він створив селянське (фермерського) господарство "Азов".

У 2013 році Костецький С.В. помер.

З огляду на положення законодавства, спірна земельна ділянка не входить до складу майна фермерського господарства. Право користування нею, що виникло у фізичної особи на підставі державного акта на право постійного користування, не входить до складу спадщини і припиняється зі смертю особи, якій належало таке право.

Натомість, відповідач - селянське (фермерське) господарство "Азов" продовжує використовувати земельну ділянку.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що подальше використання господарством земельної ділянки державної власності без оформлення відповідних речових прав на неї є неправомірним. Тобто, наявні правові підстави щодо витребування у вказаного господарства земельної ділянки, у зв’язку з припиненням права постійного користування цією земельною ділянкою.

На підставі встановлених обставин справи Центральний  апеляційний господарський суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а  рішення суду першої інстанції без змін.

З постановою Центрального апеляційного господарського суду можна ознайомитись за посиланням

За повідомленням прес-служби суду