Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину в кримінальному провадженні за повідомленням суддів Соснівського районного суду міста Черкас

06 лютого 2019, 15:45

Вища рада правосуддя 5 лютого 2019 року розглянула повідомлення суддів Соснівського районного суду міста Черкас Пироженка Сергія Андрійовича, Романенко Вікторії Анатоліївни, Марцішевської Олени Миколаївни про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Доповідаючи зазначене питання, член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова (на фото) поінформувала, що у повідомленні судді Соснівського районного суду міста Черкас Пироженко С.А., Романенко В.А., Марцішевська О.М. вказують на те, що 16 листопада 2018 року в судовому засіданні за відповідною справою проголошено вступну та резолютивну частини ухвали за результатами розгляду клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу обвинуваченим та клопотань захисників про зміну запобіжних заходів і скарг на затримання. Проголошення повного тексту ухвали було призначено на 20 листопада 2018 року.

Після проголошення вступної та резолютивної частин ухвали орієнтовно з 17 до 18 години 16 листопада 2018 року присутні у залі суду близько 30 громадян блокували вихід із зали суду для колегії суддів, захисників, обвинувачених, які перебували під вартою, працівників Національної гвардії. При цьому зазначені громадяни висловлювали образи, використовуючи нецензурну лексику, на адресу колегії суддів та членів їхніх сімей, вимагаючи скасування визначеного судом для окремих обвинувачених альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави.

Такі дії громадян судді Пироженко С.А., Романенко В.А., Марцішевська О.М. вважають тиском на суд, втручанням у діяльність суду під час розгляду кримінального провадження з метою схиляння у неправовий спосіб до ухвалення конкретного рішення.

На запит члена ВРП прокуратура Черкаської області поінформувала, що за результатами розгляду повідомлення суддів Соснівського районного суду міста Черкас Пироженка С.А., Романенко В.А., Марцішевської О.М. слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням суддів Соснівського районного суду міста Черкас Пироженка Сергія Андрійовича, Романенко Вікторії Анатоліївни, Марцішевської Олени Миколаївни про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

Прес-центр судової влади України