Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полковника запасу, який добровільно повідомив про свій зв'язок з представниками іноземної спецслужби, суд звільнив від кримінальної відповідальності

29 січня 2019, 11:49

Суддею Хмельницького міськрайонного суду  задоволено клопотання прокурора та звільнено від кримінальної відповідальності полковника запасу, 1964 року народження, від кримінальної відповідальності на підставі частини другої статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада)  у зв’язку із добровільним повідомленням органів державної влади України про вчинене ним кримінальне правопорушення.

Так,  судом було встановлено, що з 1991 по 1997 роки  чоловік проходив військову службу в ракетній дивізії Збройних Сил України, а з 1997 по 2015 роки проходив військову службу в органах Державної прикордонної служби України.

При вступі на військову службу  чоловік прийняв Військову присягу, згідно якої урочисто присягнув Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність, сумлінно і чесно виконувати військовий обов'язок, накази командирів, неухильно додержуватись Конституції України та законів України, зберігати державну таємницю, виконувати свої обов’язки в інтересах співвітчизників.

В 2015 року  військовослужбовець  звільнився з військової служби в запас Збройних Сил України у військовому званні «полковник запасу».

У вересні 2018 року, з метою відвідування матері, виїхав з території України до Краснодарського краю Російської Федерації.

 Прибувши до міста, де проживає мати, чоловік по телефону отримав запрошення невстановленого співробітника відділу контррозвідки Управління Федеральної служби безпеки Російської Федерації по Краснодарському краю прибути для проведення бесіди на вказані години за певною адресою, на що дав свою добровільну згоду.

По прибуттю  «на запрошення» співробітник відділу контррозвідки УФСБ Росії по Краснодарському краю запропонував йому здійснювати діяльність, спрямовану на надання допомоги іноземній організації – Федеральній службі безпеки Російської Федерації, в проведенні підривної діяльності на території України з метою завдання шкоди обороноздатності, державній та інформаційній безпеці України.

У подальшому  полковник запасу  надав співробітнику іноземної спеціальної служби усне зобов'язання про збереження у таємниці факту співробітництва та відомостей, що стануть йому відомі у процесі його здійснення.

По поверненню на територію України, чоловік усвідомлюючи можливість доведення особливо тяжкого злочину до кінця та маючи можливість це зробити, проігнорував завдання, які були надані йому представником ФСБ РФ, не вчинивши на виконання злочинного завдання іноземної організації ніяких дій, і добровільно повідомив органам державної влади України про свій зв'язок з представниками іноземної спецслужби та про отримане завдання.

В судовому засіданні чоловік повідомив, що проігнорував завдання, які були надані йому представником ФСБ РФ, не вчинивши на виконання злочинного завдання іноземної організації ніяких дій, і добровільно повідомив органам державної влади України про свій зв'язок з представниками іноземної спецслужби та про отримане завдання.

Звільняючи військового від покарання суд послався на положення частини другої статті 111 Кримінального кодексу України, відповідно до якої звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання.

Ухвала чинності не набрала та може бути оскаржена сторонами протягом семи днів.

Тож керуючись нормами  Кримінального кодексу України суд звільнив полковника запасу від кримінальної відповідальності та закрив кримінальне провадження.

 

За повідомленням прес-служби суду