Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Член ВРП Андрій Бойко взяв участь в обговоренні пріоритетів реформування юридичної освіти на 2019 рік

28 січня 2019, 16:18

25 січня 2019 року за ініціативи Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України на базі платформи правового клубу «PRAVOKATOR» відбулося обговорення основних пріоритетів реформування юридичної освіти на 2019 рік.

В обговоренні взяли участь генеральний директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України Владислав Власюк, член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко, генеральний директор Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, голова Координаційної ради молодих юристів України при Міністерстві юстиції України Андрій Бутенко, керівник експертної групи з питань нормативно-правового забезпечення Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Алла Рибалко, представники закладів вищої освіти, професійних організацій, студентського самоврядування та міжнародних організацій.

Владислав Власюк окреслив пріоритети в діяльності Міністерства юстиції України та Міністерства освіти і науки України на 2019 рік у напрямі реформування юридичної освіти, серед яких – розроблення та затвердження Концепції реформування юридичної освіти в Україні, оптимізація системи державного фінансування підготовки фахівців з метою приведення у відповідність до потреб ринку праці, продовження роботи з удосконалення процедури вступу до магістратури за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право», оновлення навчальних планів щодо збільшення практичних компонентів, удосконалення студентської практики, проведення акредитації освітніх програм, розроблення нормативно-правових актів для запровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту (далі – ЄДКІ) під час атестації магістрів права, розроблення та затвердження професійних стандартів для юридичних професій.

Член ВРП Андрій Бойко, зокрема, сформував основні пріоритети реформування юридичної освіти, щодо яких є згода учасників такого реформування, та зазначив, що ЄДКІ міг би стати одночасно як підсумком освітньої програми, так і первинним доступом до правничої професії, щоб у подальшому не проводити відбіркових іспитів під час доступу до професій адвоката, судді, прокурора, нотаріуса, а також забезпечував би єдині кваліфікаційні вимоги при первинному доступі до правничої професії, оскільки первинні кваліфікаційні вимоги для вказаних видів діяльності мають бути однакові.

Наступними кроками, які на думку члена ВРП, необхідно здійснити у 2019 році для розвитку юридичної освіти, є ухвалення Концепції реформування юридичної освіти та підготовка проекту Закону України «Про доступ до правничої професії».

«Необхідно врегулювати низку питань, які не врегульовані Законом України «Про вищу освіту», оскільки не стосуються освітнього процесу. Повинен бути інший закон, який би визначав певні стандарти доступу, принаймні до регульованих правничих професій – судді, адвоката, нотаріуса та прокурора», – зауважив Андрій Бойко.

Планується, що тільки той, хто складе ЄДКІ за траєкторією регульованої кваліфікації доступу до регульованих професій, зможе в подальшому отримати доступ до цих професій.

Експерти прогнозують подальше підвищення мінімальних порогових балів. При цьому тестові завдання розроблятимуться та рецензуватимуться із залученням практикуючих юристів.

Довідково: За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги, мережа правових клубів в Україні створена за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Міжнародного фонду «Відродження», а також Посольства США в рамках підписаного з Міністерством юстиції України Плану спільних дій щодо реалізації проекту міжнародної технічної допомоги для розвитку професійних якостей адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Утворення правових клубів (міжрегіональних ресурсно-комунікаційних (правових) платформ) є одним із завдань низки стратегічних планів Уряду. В Україні будуть функціонувати 5 правових клубів, зокрема у Дніпрі, Києві, Харкові, Одесі та Львові, які мають стати основою інфраструктури системи управління правовими знаннями.

Фото: Правовий клуб «PRAVOKATOR»

Прес-центр судової влади України