Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правила застосування запобіжних заходів і дотримання режиму секретності  

11 січня 2019, 15:59

11 січня 2019 року у Львівському регіональному відділенні для дев’ятої групи слухачів та слухачок спеціальної підготовки було проведено тренінг про особливості здійснення розгляду справ щодо злочинів проти основ національної безпеки України.

Злочини проти основ національної безпеки України є найбільш суспільно небезпечними, оскільки посягають на відносини, які забезпечують державну безпеку, обороноздатність і незалежність держави, існуючий конституційний лад.

Тренінг  на тему: “Особливості здійснення судового розгляду щодо злочинів проти основ національної безпеки України” включено у програму спеціальної підготовки з метою надання майбутнім суддям порад та рекомендацій досвідченими колегами щодо розгляду такої категорії справ з урахуванням судової практики.

У матеріалах курсу, які надані майбутнім суддям в електронному вигляді на платформі Національної школи суддів України, є теоретична та практична складова:

- загальна характеристику злочинів проти основ національної безпеки

- практика розгляду кримінальних проваджень за обвинуваченням осіб у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки.

Знаннями, уміннями та навичками зі слухачами та слухачками ділилися    досвідчені судді Андрій Савчак та Любомир Винар.

Тренер Андрій Савчак  опрацював зі слухачами та слухачками склади злочинів цієї категорії. Він акцентував увагу присутніх на складнощах розгляду справ цієї категорії, зокрема справ, передбачених статтею 111 КК України (державна зрада) – у частині визначення наявності чи відсутності збройного конфлікту та 114–1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) – щодо визначення статусу військових комісаріатів.

“Практика розгляду кримінальних проваджень з обвинувачення осіб у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки не є поширеною”,– зазначив тренер Любомир Винар. Він звернув також увагу, що Єдиний державний реєстр судових рішень не містить судових рішень щодо розгляду кримінальних проваджень за фінансування дій, учинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України; рішень, в яких особи обвинувачуються у вчиненні посягання на життя державного чи громадського діяча. Більшість інформації щодо кінцевих судових рішень у справах з обвинувачення осіб у вчиненні шпигунства заборонена до оприлюднення згідно з п. 4 ст. 7 Закону України “Про доступ до судових рішень”.

У ході тренінгу також було обговорено процесуальні питання, зокрема, щодо колегіального склад суду, закритого судового засідання, розгляду  справи судом  присяжних, правил застосування  запобіжних заходів і дотримання режиму секретності, якщо в матеріалах проваджень міститься державна таємниця.

За повідомленням прес-служби НШСУ