Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Треба сформувати правову систему, де сторони процесу будуть поважати одна одну, а не вчинятимуть процесуальні диверсії  

04 грудня 2018, 16:10

Таку думку висловив суддя Великої Палати Верховного Суду, Голова Ради суддів України Олег Ткачук під час круглого столу на тему «Зловживання процесуальними правами». Захід, що відбувся 3 грудня 2018 року, організовано освітньою платформою Legal High School в рамках спецкурсу «Новації в цивільному процесі».

Олег Ткачук зазначив, що проблема зловживання процесуальними правами є досить актуальною в нашій юридичній практиці. Для ілюстрації цього він навів оголошення, в якому «правники» пропонують допомогу в затягуванні розгляду справ, зриві судових засідань тощо. «Що робити з такою ситуацією, коли юристи всі свої знання докладають до того, щоб судове засідання або відбулося не скоро, або взагалі не відбулося?» – звернувся  із запитанням  до аудиторії  доповідач.

За його словами, нове процесуальне законодавство передбачає відповідальність за зловживання процесуальними правами сторін у справі, їх представників, третіх осіб й ін. А вирішувати, чи є певна поведінка таким зловживанням, має суддя,  суд. Й важливо, аби суддя міг відрізнити зловживання особою процесуальними правами від добросовісного користування ними.

Водночас, зазначив Олег Ткачук, судді не завжди просто визначити, чи є ті чи інші дії зловживанням процесуальними правами. Для прикладу він навів справу, в якій сторона заявила клопотання про вчинення певних процесуальних дій  і відразу після того, як суд його відхилив, подала клопотання на 16 аркушах про відвід судді. Тобто очевидно, що друге клопотання було заздалегідь заготовлене на випадок відмови суду в задоволенні першого.

Суддя ВП ВС наголосив, що головне завдання суду – це вирішення справи.  Прокурори, адвокати, інші представники сторін у процесі мають сприяти здійсненню правосуддя. «Для того ми всі і покликані в процес, щоб сприяти здійсненню правосуддя, а не перешкоджати йому»,  – сказав він.

Також Голова РСУ розповів, що Рада сьогодні напрацьовує певні спільні принципи роботи для суддів, прокурорів і адвокатів. «Впевнений, що потрібно формувати таку правову систему, в якій прокурори та адвокати-захисники  або адвокати – представники сторін будуть один одного поважати. І ми не матимемо підстав говорити про масові зловживання процесуальними правами чи процесуальні диверсії. Однією з основних засад (принципом) цивільного судочинства є неприпустимість зловживання процесуальними правами. Забезпечення дії цього принципу можливе процесуальними засобами, у тому числі, засобами процесуального примусу. Але, не менш, важливо сформувати у юристів (суддів, прокурорів та адвокатів) таке ставлення до етичних правил професії, до виконання свого службового обов’язку, котрі виключали б саму можливість зловживання своїми правами в суді на шкоду іншій особі, учаснику судочинства. Рада суддів запропонувала Раді прокурорів України, Раді адвокатів України та юридичним спілкам розробити спільні етичні засади діяльності для утвердження правосуддя і ми зараз активно втілюємо цей задум у життя», – наголосив він.

Крім того, учасники заходу порушили питання розгляду Касаційним цивільним судом у складі ВС справ без виклику сторін, у письмовому провадженні. Олег Ткачук пояснив, що, на його думку, завдання касаційного суду полягає в тому, щоб сформувати однакове застосування норм матеріального права. При цьому обґрунтування, викладені письмово у касаційній скарзі та відзиві, інших процесуальних документах, дозволяють краще їх опрацювати і зосередитися саме на дослідженнях питань права, а не факту. Також варто зважати, що до  ВС за перші півроку роботи надійшло на розгляд  більш як 125  тис. справ. За такого судового навантаження в касаційному суді розгляд справ у письмовому провадженні у багатьох випадках є більш ефективним.

За повідомленням прес-служби суду