Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Процедура притягнення судді до кримінальної відповідальності не може бути використана для здійснення тиску на суддю з метою прийняття ним «потрібного» судового рішення», - Н.Волковицька

03 грудня 2018, 12:21

Вища рада правосуддя 29 листопада 2018 року розглянула повідомлення суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова Матвієвської Ганни Вячеславівни, Ізмайлова Ільдара Камільовича, Шевченка Сергія Володимировича про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні судді зазначають, що у провадженні Орджонікідзевського районного суду міста Харкова (головуючий суддя Матвієвська Г.В., судді Ізмайлов І.К. та Шевченко С.В.) на стадії судового розгляду перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні від 26 липня 2016 року стосовно обвинувачених Близнюка І.А., Головкіна А.О.,  Хлаповського Ю.М., Свічкара В.В. та Момота С.М.

У судовому засіданні 3 вересня 2018 року захисник обвинувачених Близнюка І.А., Головкіна А.О., Свічкара В.В. та Момота С.М. – адвокат Бобров В.С. під час оголошення заяви про відвід групи прокурорів у зазначеному кримінальному провадженні повідомив суд та учасників судового провадження про наявність кримінального провадження, внесеного 13 липня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань прокурором Прокопенко А.С. за статтею 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови)Кримінального кодексу України.

Як зазначив захисник, відомості про це кримінальне провадження внесені до ЄРДР у зв’язку з незгодою посадових осіб прокуратури із судовим рішенням у кримінальному провадженні, а саме ухвалою колегії суддів від 6 липня 2018 року про зміну запобіжного заходу обвинуваченому Близнюку І.А. Прокурор Максюк О.О. під час судового засідання не заперечив наведеної захисником інформації.

Судді Орджонікідзевського районного суду міста Харкова вважають такі дії прокурора, який входить до складу групи прокурорів, що підтримують обвинувачення у вказаному кримінальному провадженні, втручанням у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя, тому відповідно до частини четвертої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» повідомили про це Вищу раду правосуддя та Генеральну прокуратуру України.

На запит члена Вищої ради правосуддя прокуратура Харківської області поінформувала, що слідчим управлінням прокуратури області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні від 13 липня 2018 року за частиною першою статті 375 КК України за фактом постановлення 6 липня 2018 року завідомо неправосудної ухвали колегією суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова при зміні запобіжного заходу обвинуваченому Близнюку І.А.

Процесуальне керівництво здійснює відділ процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Харківської області. Досудове розслідування триває, виконуються необхідні слідчі дії.

Крім того, прокуратура Харківської області надіслала на адресу Вищої ради правосуддя витяг з ЄРДР у кримінальному провадженні від 13 липня 2018 року, з якого вбачається, що відомості до ЄРДР внесені після самостійного виявлення прокурором обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. У фабулі кримінального правопорушення зазначено, що у судовому засіданні 6 липня 2018 року колегією суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова постановлено дві суперечливі ухвали щодо зміни організатору злочинної організації Близнюку І.А., обвинуваченому у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 255 (створення злочинної організації), частиною четвертою статті 28, частиною третьою статті 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), частиною четвертою статті 28, частиною четвертою статті 189 (вимагання), частиною першою статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України, запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт, що містить ознаки постановлення суддями завідомо неправосудної ухвали.

З витягу також вбачається, що станом на 31 жовтня 2018 року відомості про особу, якій повідомлено про підозру, у ЄРДР відсутні.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька зазначила, що притягнення судді до кримінальної відповідальності в механізмі стримувань та противаг у системі поділу влади в Україні є однією з форм контролю за діяльністю носіїв судової влади, завданням якої має бути досягнення балансу між засадами незалежності й недоторканності суддів та їх кримінальною відповідальністю в разі вчинення ними кримінально караного протиправного діяння. Проте процедура притягнення судді до кримінальної відповідальності не може бути використана для здійснення тиску на суддю з метою прийняття ним «потрібного» судового рішення.

«З огляду на встановлені обставини вважаю, що внесення до ЄРДР відомостей за фактом постановлення колегією суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова завідомо неправосудного рішення за встановлених під час перевірки повідомлення суддів обставин може свідчити про  спробу втручання посадових осіб прокуратури Харківської області у здійснення правосуддя та тиску на суддів», – підсумувала Наталя Волковицька.

З урахуванням наведеного Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні від 13 липня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 375(постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) КК України, за фактом постановлення 6 липня 2018 року завідомо неправосудної ухвали колегією суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова.

Прес-центр судової влади України