Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув компенсацію за неправомірне використання музичного твору «Temptation» у виконанні Arash with Rebecca

03 грудня 2018, 12:15

Північний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції та задовольнив позов ПО «Організація колективного управління авторськими та суміжними правами» в інтересах ТОВ «Ворнер Мьюзік Україна» до ПП «Вел Плюс» про виплату компенсації за порушення майнових авторських прав. У зв’язку з неправомірним використанням музичного твору «Temptation» (виконавець - Arash with Rebecca) cуд постановив стягнути з відповідача компенсацію у розмірі 32 000 грн.

Як встановлено судом на підставі матеріалів справи, Приватне підприємство «Вел Плюс» (відповідач у справі) у приміщенні публічного закладу - ресторану «Крим» у м. Києві, здійснювало використання музичного твору «Temptation» (виконавець - Arash with Rebecca) шляхом публічного виконання.

Дослідивши матеріали вказаної справи, колегія суддів встановила, що Приватній організації «Організація колективного управління авторськими та суміжними правами» (далі – Організація) від Товариства з обмеженою відповідальністю «Ворнер Мьюзік Україна» (далі – Видавник), за договором  про управління майновими авторськими правами, передано повноваження здійснювати колективне управління майновими правами на твори та субвидані твори, які належать або протягом дії вказаного договору будуть належати Видавнику, а саме дозволяти або забороняти використання об’єктів авторського права третіми особами.

На підставі вказаного вище договору Організації від Видавника передано повноваження здійснювати колективне управління майновими правами, а саме: дозволяти або забороняти від імені Видавника використання, а також збирати винагороду (роялті) за використання, зокрема, музичного твору «Temptation» у виконанні Arash with Rebecca.   

У свою чергу, між ТОВ «Ворнер/Чаппелл» (ліцензіар) та ТОВ «Ворнер Мьюзік Україна» (ліцензіат) був укладений договір про ліцензійний договір, за умовами якого ліцензіар передав ліцензіату право на використання творів, зокрема, «Temptation» у виконанні Arash with Rebecca.

Враховуючи зазначене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що на підставі договору про управління майновими авторськими правами Організація набула повноваження здійснювати колективне управління майновими правами на музичний твір, зокрема і на «Temptation» (виконавець - Arash with Rebecca).

Апеляційний господарський суд, також, дійшов висновку про необґрунтованість відхилення місцевим господарським судом наданих позивачем доказів на підтвердження публічного виконання спірного музичного твору відповідачем.

Позивачем у справі надано акт фіксації, диск з відеозаписом та фіскальний чек із зазначенням адреси та назви закладу здійснення господарської діяльності.

Колегія суддів проаналізувала надані докази в сукупності, а також врахувала положення постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 71 «Про затвердження розміру, порядку та умов виплати винагороди (роялті) за комерційне використання опублікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, їх примірників та зафіксованих у них виконань», відповідно до якої представникам уповноважених організацій колективного управління надано право фіксувати факти прямого чи опосередкованого комерційного використання опублікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, їх примірників та зафіксованих у них виконань, зокрема, за допомогою технічних засобів і (або) шляхом складення відповідного акта фіксації. 

Крім того, як зазначає суд апеляційної інстанції у своїй постанові, судом першої інстанції не було досліджено питання спростування/неспростування відповідачем презумпції винного заподіяння шкоди, а також не враховано, що використання музичних творів безпосередньо у публічному закладі є публічним виконанням.

За таких обставин, враховуючи факт неправомірного використання відповідачем музичного твору «Temptation» (виконавець - Arash with Rebecca), колегія суддів дійшла висновку, що вимоги позивача про зобов’язання сплатити компенсацію за порушення майнових прав суб’єкта авторського права в сумі 32 000 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки сума заявлена Організацією в межах встановленого законом розміру компенсації та є співрозмірною із порушенням права позивача, за захистом якого звернулась вказана організація із позовом.

Таким чином, за результатами розгляду апеляційної скарги, Північний апеляційний господарський суд постановив апеляційну скаргу ПО «Організація колективного управління авторськими та суміжними правами» в інтересах ТОВ «Ворнер Мьюзік Україна» задовольнити, рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове, яким позовні вимоги задовольнити.

  

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78080539

За повідомленням прес-служби суду