Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Ми маємо забезпечити таку якість судових рішень, щоб за ними зверталися», – заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов  

28 листопада 2018, 13:23

21–23 листопада 2018 року відбувся Міжнародний форум інновацій «Innovation market» (Форум), організаторами якого виступили Міжнародний виставковий центр, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство екології і природних ресурсів України та Національна академія наук України.

У Форумі взяли участь винахідники, виробники і вендори провідних інноваційних технологій, експерти у сфері інновацій, автори startup-проектів, представники бізнесу й інвестиційно-фінансових установ, консультанти у сфері захисту інтелектуальної власності, державні діячі та представники закордонних інвестиційно-фінансових установ.

Близько 40 наукових установ НАН України на виставковій зоні продемонстрували майже 350 своїх розробок за 8-ма напрямами: інформаційні технології; енергетика та енергоефективність; нові речовини і матеріали; машинобудування та приладобудування; медицина; агропромисловий комплекс та продовольча безпека; ядерна енергетика; екологія та переробка побутових відходів тощо.

У роботі Форуму взяв участь заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов, який входить до складу судової палати КГС ВС для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов'язаних з антимонопольним і конкурентним законодавством та багато років спеціалізується на розгляді саме цієї категорії спорів.

Виступаючи з вітальним словом на відкритті другого дня «Державні та міжнародні програми підтримки бізнесу», Богдан Львов зазначив, що сильна економіка є запорукою сильної держави. «Наразі у всьому світі спостерігається єдина усталена тенденція, коли інноваційні технології розвиваються швидше, ніж середні темпи зростання економіки в цілому. І в нашій державі це має відбуватися таким же чином», – сказав доповідач.

Щодо вітчизняних інновацій, то Богдан Львов із сумом констатував, що за останні роки нам особливо пишатися нічим – реєстрація суб’єктів відносно невелика, судових спорів щодо захисту прав інтелектуальної власності також не багато, хоча й це пов’язано зі станом економіки загалом. «Але будемо сподіватися, що пожвавлення економічної ситуації відобразиться на зростанні цієї категорії судових спорів. Крім того, нам ще потрібно навчитися комерціалізації об’єктів, адже якщо вони не мають перспективи бути впровадженими, то вони майже нікому не цікаві або їх вкрадуть і впровадять в іншій країні», – наголосив очільник КГС ВС.

Під час конференції «Інтелектуальна власність: quo vadis?» заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов виступив спікером панельної дискусії «Перспективи створення національного органу інтелектуальної власності». Він, зокрема, зазначив, що практично для всіх країн світу показником необхідності створення суду з питань інтелектуальної власності є кількість справ, які розглядаються в державі. Але Україна зробила фактично крок на випередження і надала перевагу підвищенню якості судового розгляду таких спорів, а не їх кількості.

«Ми маємо забезпечити таку якість судових рішень, щоб за ними зверталися. І в Україні для цього є кадровий потенціал, адже спеціалізація суддів щонайменше в системі господарських судів була створена ще на початку 2000-х років. Протягом 2004–2008 років кількість справ щодо захисту авторських прав у господарських судах зростала щорічно майже вдвічі, тобто був усталений значний ріст. Проте, на жаль, після 2008 року, коли ВСУ висловив позицію, що звернення організацій колективного управління в інтересах фізичних осіб мають бути адресовані лише до районних судів, ця категорія спорів зникла. І зараз таких справ немає навіть у районних судах. Але держава зобов’язана забезпечити захист стороні, яка має всі права на об’єкт. Водночас ця постраждала сторона ніколи не отримає в суді ефективного захисту, якщо суддя не розуміє, про що йдеться. І навіть були випадки, коли винахідники набували статусу ФОП, щоб змінити підвідомчість справи і мати можливість звернутися замість районного суду до господарського та потрапити до судді, який хоча б зрозуміє, в чому полягає проблема. Тому майбутній ІР-суд має забезпечити гарантований кваліфікований судовий захист і правовласників щодо об’єктів промислової власності, авторських і суміжних прав та інвесторів, у тому числі й іноземних», – наголосив очільник КГС ВС.

Щодо суб’єктного складу створюваного ІР-суду Богдан Львов висловив побажання побачити там більше спеціалістів у сфері інтелектуальної власності: «Ми не отримали тієї кількості фахівців із когорти патентних повірених та адвокатів, на яку сподівалися, адже на 21 посаду до суду першої інстанції претендують переважно судді. Проте, можливо, це справа майбутнього, бо ще в цьому році має розпочатися конкурс до апеляційної інстанції. А вже в лютому-березні наступного року ми зможемо мати персональний склад ІР-суду, і початку його діяльності не доведеться довго очікувати. Переконаний, що ВККС відбере найкращих і забезпечить небайдужий склад цього суду, який буде високопрофесійно опікуватися проблемами інтелектуальної власності».

           

Довідково.

Міжнародний форум інновацій «Innovation market» проводиться згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 року № 864-р «Про проведення Міжнародного форуму "INNOVATION MARKET” та Міжнародного східноєвропейського форуму "Інноваційна економіка та наука".

 

За повідомленням прес-служби суду