Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правопорушенням є не тільки керування у стані сп'яніння, а й відмова від медогляду, - водія позбавлено посвідчення на 1 рік

28 листопада 2018, 12:08

27 листопада 2018 року суд визнав винним громадянина М. у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан наркотичного сп'яніння) та застосував до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 10 200 грн. та позбавив права керування транспортними засобами строком на один рік.

Згідно із протоколом про адмінправопорушення, 4 жовтня 2018 року о 00:39 по вулиці Незалежності в м. Скадовськ Херсонської області громадянин М. керував т/з «ВАЗ 211540» з ознаками наркотичного сп’яніння (порушення мови, координації рухів, зіниці очей не реагують на світло). Від проходження медичного огляду на стан наркотичного сп’яніння у встановленому законом порядку, відмовився в присутності двох свідків. Зазначеними діями громадянин М. порушив пункт 2.5 Правил дорожнього руху, за що передбачена відповідальність за частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення .

У судовому засіданні М. вину не визнав та пояснив, що того вечора не вживав будь-яких наркотичних засобів, а відмовився їхати до лікарні, оскільки погано себе почував, бо напередодні застудився.

Однак, факт вчинення водієм М. адміністративного правопорушення та його вина підтверджується відомостями, що містяться у протоколі про адміністративне правопорушення, відеозаписом, поясненнями свідків, направленням для огляду на стан сп’яніння.  Позицію М. щодо того, що він не керував т/з в стані наркотичного сп’яніння та відмовився пройти огляд у медичному закладі у зв’язку з поганим самопочуттям, суд розцінив як обраний спосіб захисту. Крім того,  М. в судовому засіданні підтвердив, що до лікарні з приводу поганого самопочуття не звертався.

Застосовуючи до правопорушника стягнення, судом враховано характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, відсутність обставин, що пом’якшують і обтяжують відповідальність.

Крім штрафу в розмірі 10 200 грн. правопорушникові доведеться сплатити і судовий збір у розмірі 352 грн. 40 коп.

Постанова не набрала законної сили та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів.

Пошук в ЄДРСР судового рішення у вказаній справі можна здійснити за номером 663/3149/18.

За повідомленням прес-служби суду