Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 3 років позбавлення волі засуджено жінку, яка тримала в заручниках дитину

28 листопада 2018, 10:58

28 листопада 2018 року Зарічним районним судом міста Суми винесено обвинувальний вирок стосовно громадянки Д., яка обвинувачується у захопленні в заручники неповнолітнього хлопчика (частина друга статті 147 Кримінального кодексу України).

Громадянці Д. призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі.

Подія трапилася 29 травня 2018 року. Того дня жінка, перебуваючи у неприязних стосунках із громадянкою Ф., прийшла до неї додому. Користуючись тим, що двері квартири були не замкнені безперешкодно потрапила до квартири та побачила, що вдома знаходиться дитина потерпілої сама, зачинилася із нею в квартирі. Потім посадила малолітнього хлопчика біля відчиненого вікна на стілець, та утримуючи його обома руками, почала вимагати у громадянки Ф. повернути її власну доньку, яку напередодні забрали до дитячого будинку. В ході бесіди обвинувачена тримала в руці ніж та погрожувала нанести дитині тілесні ушкодження.

Свою вину у вчиненні злочину при зазначених обставинах громадянка Д. в судовому засіданні визнала повністю. Пояснила, що дійсно утримувала неповнолітнього хлопчика як заручника, але шкоду дитині заподіяти не бажала.

При призначенні виду і міри покарання судом враховано ступінь тяжкості та обставини вчиненого злочину, дані про особу, обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання. Так, за місцем проживання громадянка Д. характеризується посередньо, щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю злочину, має на утриманні малолітню дитину. Потерпіла просила не застосовувати покарання у виді позбавлення волі.

Обставиною, що обтяжує покарання є вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння.

Враховуючи тяжкість та характер вчиненого злочину, усі обставини справи, позицію потерпілої, в зв’язку з наявністю кількох обставин, що пом’якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, з урахуванням особи обвинуваченої, на підставі статті 69 Кримінального кодексу України колегія суддів вважала необхідним призначити покарання у виді позбавлення волі нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції частини другої статті 147 Кримінального кодексу України, так як це покарання буде необхідним і достатнім для її виправлення.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів.

Справа розглядалася колегіально: головуючий суддя – Янголь Є.В., судді – Шершак М.І., Капкін О.Б.

Пошук в ЄДРСР судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити за № 591/3773/18.

За повідомленням прес-служби суду