Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Криворізької районної ради щодо необхідності забезпечення депутатами місцевої ради поваги до суду та неприпустимості вчинення дій, які порушують гарантії незалежності суддів

27 листопада 2018, 17:49

Вища рада правосуддя 27 листопада 2018 року розглянула повідомлення судді Криворізького районного суду Дніпропетровської області Коваль Наталі Володимирівни про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні зазначено, що в провадженні Криворізького районного суду Дніпропетровської області перебувала справа про притягнення до адміністративної відповідальності голови Широківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області Соляника М.М. за частиною другою статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

Постановою Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 13 квітня 2016 року Соляника М.М. визнано винним у вчиненні зазначеного правопорушення. Постановою апеляційного суду Дніпропетровської області від 5 травня 2016 року у справі вказане судове рішення залишено без змін.

21 лютого 2018 року до Криворізького районного суду Дніпропетровської області надійшло запитання депутата Криворізької районної ради VII скликання Криворучкіної Ю.В. стосовно того, чи отримав Соляник М.М. судові рішення у зазначеній справі відповідно до вимог статті 285 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У відповідь на вказане запитання 26 лютого 2018 року судом надано Криворучкіній Ю.В. письмове роз’яснення.

27 лютого 2018 року до суду надійшло повторне депутатське запитання Криворучкіної Ю.В. подібного змісту, на яке Криворізьким районним судом Дніпропетровської області 2 березня 2018 року також надано письмове роз’яснення.

Суддя Коваль Н.В. повідомляє, що 5 березня 2018 року близько 14:30 Криворучкіна Ю.В. увірвалась до її службового кабінету як голови Криворізького районного суду Дніпропетровської області та, демонструючи явну неповагу і агресивну поведінку, підвищеним тоном вимагала негайно надати їй відповідь, в який спосіб апеляційний суд Дніпропетровської області повідомив голову Широківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області Соляника М.М. про прийняте рішення. При цьому Криворучкіна Ю.В. зазначала, що інформація потрібна для Національного агентства з питань запобіганні корупції. У відповідь на вимогу судді припинити протиправні дії Криворучкіна Ю.В. висловила погрозу, що в разі ненадання потрібної їй інформації, подасть скарги на суддю до Вищої ради правосуддя щодо інших судових справ з метою дискредитувати суддю Коваль Н.В. як голову суду та як суддю.

«Як випливає зі змісту повідомлення судді Коваль Н.В., у депутатських запитаннях від 21 та 27 лютого 2018 року, а також під час особистого візиту до суду Криворучкіна Ю.В. запитувала інформацію у судовій справі, розгляд якої було закінчено в 2016 році. У зв’язку із цим зазначені дії не можуть бути розцінені як втручання у здійснення судом правосуддя або тиск на суддю Коваль Н.В. з метою схилити її до вчинення певних процесуальних дій або ухвалення певного судового рішення у справі», – зазначив доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич.

Водночас доповідач дійшов висновку, що, звертаючись до Криворізького районного суду Дніпропетровської області із депутатськими запитаннями від 21 та 27 лютого 2018 року стосовно надання інформації, пов’язаної із розглядом судової справи, а також вимагаючи надання такої інформації під час особистого візиту до голови суду, що мав місце 5 березня 2018 року, депутат Криворізької районної ради VII скликання Криворучкіна Юлія Володимирівна діяла не у спосіб та поза межами повноважень, визначених чинним законодавством України.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Криворізької районної ради Дніпропетровської області щодо необхідності забезпечення депутатами місцевої ради поваги до суду під час здійснення депутатських повноважень та неприпустимості вчинення дій, які порушують гарантії незалежності суддів.

Прес-центр судової влади України