Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду взяли участь у форумі щодо виконання рішень національних судів в Україні  

27 листопада 2018, 16:56

23 листопада 2018 року у м. Києві відбувся Перший щорічний форум «Виконання рішень національних судів в Україні», в якому взяли участь Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима та судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ірина Гончарова, Надія Данилевич і Тетяна Стрелець та суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Іван Міщенко.

З вітальними словами виступили Президент Асоціації правників України Андрій Стельмащук, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, голова підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ Комітету ВР України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович і заступник Міністра соціальної політики України Микола Шамбір.

На думку Всеволода Князєва, розв’язання проблеми виконання судових рішень є дуже важливим, адже це фактично мета кожного судового процесу. Не повинно бути такого, щоб громадянин або юридична особа мали позитивне судове рішення і не отримали його фактичного виконання. Людина може відчути, що її права дійсно захищені лише тоді, коли вона отримує реальний результат.

Секретар Великої Палати Верховного Суду зауважив, що за останні кілька років в Україні вдалося суттєво вдосконалити процедуру виконання судових рішень. Одним із дієвих інструментів є, наприклад, інститут приватних виконавців. Крім того, Всеволод Князєв нагадав, що Велика Палата Верховного Суду вже прийняла багато рішень, які стосуються виконання судових рішень, а також вдосконалення системи загалом.

Під час обговорення виконання Україною рішень ЄСПЛ в групі справ «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України» було презентовано Меморандум та план дій Уряду України щодо їх виконання. Також відбулася презентація Звіту за результатами двосторонніх консультацій з органами влади щодо забезпечення виконання рішень національних судів та Звіту за результатами експертних обговорень щодо виконання рішень зобов’язального характеру, рішень у справах щодо соціального забезпечення та рішень щодо державних підприємств. Увагу приділили також методології аналізу першопричин невиконання рішень національних судів в Україні.

Учасники форуму обмінялися думками щодо реформування виконавчої служби як елементу виконання рішень ЄСПЛ та щодо спрощення й автоматизації виконавчого провадження як передумови ефективного виконання судових рішень.

У заході також взяв участь керівник департаменту аналітичної та правової роботи Расім Бабанли і представники законодавчої, виконавчої та судової влади України, громадських і міжнародних організацій, а також представники та експерти Ради Європи.

За повідомленням прес-служби суду